Analize medicale în timp record

Societatea DiagnoSwiss din cantonul Valais (sudul Elvetiei) va incepe din luna septembrie sa comercializeze un dispozitiv ce face posibila detectarea mai multor boli infectioase si a câtorva tipuri de cancer.

În afara de Elvetia, sunt vizate ca potentiale piete de desfacere si tarile din Orientul Mijlociu, America de Sud sau Europa de Est, scrie cotidianul elvetian Le Temps.

DiagnoSwiss a fost intotdeauna discreta. Începând din 1999, aceasta intreprindere a generat cifre mari de afaceri, având contracte de colaborare industriala si acordând licente pentru brevetele sale unor grupuri mari, cum ar fi Agilent Technologies.

Tehnologia societatii DiagnoSwiss provine de la Scoala Politehnica Federala din Lausanne (EPFL) si este integrata in masini destinate analizei proteinelor.

Una dintre aceste masini este distribuita pe plan mondial societatilor farmaceutice sau centrelor de cercetare universitare care o utilizeaza la identificarea proteinelor si pentru a contribui la producerea de noi medicamente, potrivit ziarului Le Temps.

“Pâna acum, ne-am vândut tehnologia. Începând cu luna septembrie, vom demara comercializarea propriilor noastre kit-uri de analize”, noteaza plin de sperante, dar si cu neliniste Frederic Reymond, director general la DiagnoSwiss.

Aparatul care va purta marca “DiagnoSwiss” ne va permite sa parasim domeniul cercetarii pentru a intra pe piata mondiala a diagnosticului, cifrata la 30 de miliarde de dolari (32 de miliarde de franci elvetieni).

Instrumentul face posibila detectarea mai multor boli infectioase, depistarea câtorva tipuri de cancer, a bolilor endemice sau efectuarea unor teste serologice.

“Si toate acestea in timp record”, subliniaza Joel Rossier, director stiintific la aceeasi societate. Noi propunem un prim panel cu aproximativ zece teste. Rezultatele vor fi eliberate in zece minute, fata de doua pâna la sase ore in prezent”.

DiagnoSwiss se gândeste sa-si vânda dispozitivul in Elvetia si, de asemenea, in tari in care efectuarea acestor analize nu se face inca prin metode automatizate, ca de exemplu cele din Orientul Mijlociu, America de Sud sau Europa de Est. “În prezent, cele mai multe dintre aceste teste se fac inca manual.

Pacientul trebuie sa se prezinte la un centru de analize. În general, rezultatele nu ii sunt trimise pacientului prin posta, el trebuie sa le astepte la fata locului, lucru care ia mult timp”, explica Frederic Reymond, mai scrie Le Temps.

Pentru a asigura patrunderea pe piata a laboratoarelor, intreprinderea din Valais, al carei presedinte este profesorul Hubert Girault de la EPFL, se afla in contact cu distribuitori si producatori locali de teste de analize.

Dispozitivul va putea fi introdus gratuit in aceste centre, cu conditia ca ele sa cumpere anual de la DiagnoSwiss un numar minim de placi-test. “Seamana putin cu o masina de cafea Nespresso.

Trebuie sa cumperi capsulele care merg cu aparatul”, compara Joel Rossier. În cazul societatii DiagnoSwiss este vorba de placi cu circuite imprimate pe care se gasesc micro-canale.

Se pune pe placa o picatura de sânge si se introduce apoi intr-un dispozitiv care contine diversi reactivi ce contin bile magnetice. “Este vorba de magneti nanometrici care au pe suprafata un anticorp specific la proteina analizata.

Aceasta “undita” va captura molecula dorita, care va fi detectata prin generarea unui semnal electric”. Pretul analizei depinde de molecula ce trebuie capturata si merge de la 1 la 5 franci in functie de piata si de specialitatile medicale.

Societatea DiagnoSwiss isi propune sa plaseze 50 de dispozitive pâna la anul viitor. Dispozitivele sunt fabricate in prezent la Monthey de societatea Mondema.

“Speram sa vindem câteva sute chiar câteva mii de unitati pe an”, noteaza Joel Rossier. DiagnoSwiss vizeaza si alte tipuri de dispozitive, cum ar fi cele pentru diagnosticul veterinar.

“În Europa, un pui din 120 si un porc din 30 trebuie sa fie testati ca sa stim daca este infectat cu salmonela.

În prezent, rezultatele se dau a doua zi, lucru care se dovedeste ineficient sub aspectul costurilor”, observa Joel Rossier, care isi propune eliberarea aceluiasi rezultat in câteva minute, mai scrie Le Temps.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.