Băsescu estimează că 10.000-15.000 de bugetari ar putea fi disponibilizaţi

Presedintele Traian Basescu a estimate ca, in perioada urmatoare, probabil 10.000-15.000 de persoane vor trebui sa plece din institutiile statului si agentiile guvernamentale.

“Este un moment in care institutiile statului trebuie ajustate”, a afirmat Basescu. El a apreciat ca reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar din institutii ar trebui sa se afle in jurul procentului de 20%.

Presedintele Basescu a subliniat ca cel mai important criteriu ce trebuie avut in vedere in momentul selectiei angajatilor care vor ramâne este competenta, dar a adaugat ca trebuie sa se tina cont si de experienta, pentru ca oamenii in vârsta isi gasesc foarte greu un alt loc de munca.

“Sunt destui incompetenti in aparatul de stat. Nu-i arunca nimeni in strada. Pot trece in somaj fara nicio problema”, a sustinut Basescu.

Seful statului a dorit sa corecteze declaratia facuta in urma cu 10 zile la postul public de radio, legata de necesitatea reducerii aparatului de stat cu circa 20%, spunând ca nu s-a referit la acele domenii unde exista deficite de personal precum armata, educatie, sanatate si interne.

Totodata, el a explicat ca a avansat procentul de 20% pentru reducerea angajatilor la stat intrucât s-a uitat cu cât a crescut personalul in timpul guvernarii Tariceanu.

“Mi s-a parut ca a crescut excesiv “, a spus presedintele Basescu. El a afirmat ca nu va fi scutita nici institutia prezidentiala de un astfel de proces, adaugând ca vor fi teste profesionale egale pentru toti.

Despre cele spuse de premierul Boc ca, in urma desfiintarii sau comasarii vor ramâne doar 107 agentii de stat din cele 226 care exista in prezent, presedintele Basescu a spus ca a mai auzit astfel de anunturi.

“Eu o sa fiu foarte corect si cu dumneavoastra, si cu Guvernul. Spun ca am mai auzit aceste anunturi. Aceste masuri trebuiau luate de mult.

Din pacate, ele se blocheaza in negocierile din interiorul coalitiei. Reducerea cheltuielilor bugetare este un imperativ al acestui an si fiecare luna de intârziere rostolgoleste probleme tot mai mari”, a afirmat Basescu.

De asemenea, seful statului si-a exprimat speranta ca, de data aceasta, sa se mearga inainte cu desfiintarea sau comasarea agentiilor de stat, pentru ca este o masura necesara, pentru ca România are o birocratie excesiva, ineficienta si de multe ori lipsita de competenta.

“Cred ca este un moment bun in care institutiile statului pot sa-si selecteze salariatii. Banuiesc ca niciun sef din institutie, indiferent cât ar fi el de politic, nu isi va scoate oamenii din institutii sa-i lase pe cei slabi pregatiti”, a spus Basescu.

Presedintele a refuzat sa comenteze criteriile avute in vedere de Executiv atunci când a comasat agentiile de stat.

“Banuiesc ca primul criteriu a fost mentinerea agentiilor care sunt parte a structurii noastre europene”, a mentionat Basescu, afirmând ca acestea sunt cerute pentru functionarea României in interiorul Uniunii Europene si au corespondent in toate statele membre.

El a spus ca sunt avute in vedere agentiile care au fost create “pentru a se genera tot felul de demnitari si de directori pentru clientela politica”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.