Cei care pretind că au gripă A pentru a lipsi de la serviciu costă mai mult economia britanică decât virusul

Angajatii care folosesc gripa porcina drept scuza pentru a-si lua zile libere de la serviciu afecteaza mai mult bunul mers al companiilor decât o face virusul gripei porcine, se plâng angajatorii.

Mii de angajati sanatosi sunt suspectati ca profita de recomandarile oficiale in privinta pandemiei pentru a-si prelungi vacanta de vara, noteaza cotidianul britanic The Telegraph, in conditiile in care pentru primele 7 zile de stat acasa nu este nevoie de scutire medicala.

Cei care cred ca prezinta simptomele sunt sfatuiti sa contacteze National Pandemic Flu Service la telefon sau on-line, mai degraba decât sa faca o vizita la doctor.

Daca in urma accesarii acestora si a raspunsurilor date la intrebari, ei sunt diagnosticati cu gripa porcina, pacientilor li se da un numar de telefon unde pot obtine medicamente si unde sunt sfatuiti sa stea acasa minimum sapte zile.

Astfel, deoarece accentul s-a pus pe diagnosticarea gripei si a riscului pentru altii mai degraba online sau printr-un simplu telefon decât prin vizita la medic, cei care stau acasa nu au nevoie de o scutire de la medic pentru a mai petrece câteva zile acasa.

Pe de alta parte, guvernul de la Londra ia in considerare sa mareasca la doua saptamâni perioada in care poti sta acasa daca ai fost diagnosticat cu gripa porcina, o masura de care companiile se tem ca va face situatia si mai proasta si le va genera pierderi de milioane de lire intr-un moment in care acestea se chinuie sa combata efectele crizei.

Potrivit The Telegraph, se asteapta ca si mai multi angajati sa fie tentati sa se declare bolnavi in conditiile in care vremea se va imbunatati saptamâna viitoare.

Mai mult, serviciul care ofera consultanta companiilor pe probleme legate de personal (Employment Law Advisory Service), a dezvaluit miercuri ca a inceput sa primeasca apeluri de la manageri ingrijorati imediat ce site-ul pe care te puteai auto-diagnostica in privinta gripei fost deschis luna trecuta.

Din acel moment, serviciul a fost apelat de peste 1.000 de companii care sustin ca angajatii s-au folosit de temerile legate de raspândirea virusului pentru a-si lua o saptamâna in plus de vacanta.

Potrivit Ministerului Sanatatii, 9% din forta de lucru din Marea Britanie ar putea fi absenta de la lucru in orice moment din luna august, in timp ce la iarna procentajul ar putea ajunge la 12%.

Cabinetul de la Londra a luat masuri de urgenta pentru a reduce presiunile asupra sistemului national de sanatate si incetini transmiterea virusului pe fundalul temerilor care, in cel mai rau scenariu, sustin ca una din trei persoane se va imbolnavi de gripa porcina si 65.000 de oameni vor muri.

Site-ul si liniile telefonice dedicate gripei porcine au inmânat peste 150.000 de doze de Tamiflu in prima saptamâna de functionare.

Cu toate acestea, exista dovezi ca doar una din 4 persoane ce primesc medicamentatia au virusul H1N1. Medicii sustin ca sunt asaltati de telefoane de la pacienti care sustin ca au gripa porcina si cer o scutire pentru a lipsi de la lucru peste o saptamâna.

Multi medici sunt ingrijorati ca li se cere sa certifice ca oamenii sunt bolnavi fara sa vada pacientii, ceea ce inseamna ca cei care doresc sa chiuleasca pot profita.

Datele recente sugereaza ca in medie, angajatii britanici isi iau intr-un an 7,4 zile libere de la serviciu pe caz de boala, cu un cost total pentru economie de 17,3 miliarde de lire, ceea ce face ca impactul luarii altor doua saptamâni ca urmare a unei gripe pe care angajatii si-o diagnosticheaza singuri sa afecteze grav companiile mici.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.