Cheltuielile cu bugetarii au crescut cu 200%

– Primul-ministru Emil Boc a declarat, joi, la postul public de radio, ca in perioada 2005 – 2008 cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu 200%, fapt ce nu isi gaseste justificare in cresterea economica din acea perioada.

.

“Cheltuielile cu personalul, in perioada 2005 – 2008, au crescut cu 200%. Am avut noi crestere economica de 200% in acesti ani? Se vede aceasta in economie? Este clar ca aici au avut loc abuzuri, ca s-a umflat artifical in unele domenii acest aparat de stat. Cresterea per ansamblu, intre 2005 si 2008, este cu 16% a aparatului de stat, a numarului posturilor, iar salariile cu 200%. Si eu spun un lucru: acolo unde se justifica, poate chiar trebuie sa angajam, acolo unde sunt autoritati care sunt in relatii cu cetateanul si trebuie sa functioneze, poate mai angajam, dar acolo unde s-au facut angajari doar de dragul de a se face angajari – si aici am demonstrat, de exemplu, la agentii -, acolo vom disponibiliza, iar personalul respectiv va avea parte cel putin un an de zile de ajutor de somaj”, a spus premierul.

Emil Boc a mai precizat ca va exista un program complementar de recalificare si repregatire profesionala si ca mediul de afaceri va beneficia de sprijinul necesar, sustinându-se, totodata, si angajarile care se vor face in perioada urmatoare.

Primul-ministru a amintit, in acest sens, de acordul cu Fondul Monetar International, in cadrul caruia, spune el, neimpozitarea profitului reinvestit este “un lucru la care tinem foarte mult si o masura pe care vrem sa o implementam”.

Premierul a mai mentionat ca, miercuri, Guvernul a decis, pe baza unei analize obiective, sa se stabileasca un standard de cost, respectiv câte persoane sunt necesare pentru ca sa functioneze corect o primarie, un consiliu local sau judetean, un spital, invatamântul preuniversitar.

Referindu-se la relatiile României cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala (BM), Boc a spus ca „pâna in momentul de fata, toate angajamentele pe care tara noastra si le-a asumat, au fost respectate”.

“… pe primele sase luni ale anului, care au fost primul instrument de analiza, indicatorii macroeconomici stabiliti cu FMI, sub aspectul deficitului bugetar, au fost respectati. Deci, 2,7% deficit bugetar – un obiectiv realizat de catre guvern. Nu am depasit cu nimic, chiar suntem cu putin sub ceea ce am fi putut avea in raport cu ceea ce am negociat cu FMI. Ca o consecinta, si prima transa de bani de la FMI a mers la BNR, cei cinci miliarde de euro, si prima transa de la Comisia Europeana, cei 1,5 miliarde de euro, au mers la Ministerul Finantelor”, a spus premierul.

El a mai declarat ca, in acest moment, se face o reevaluare a cadrului economic in care ne aflam, adaugând ca ceea ce se prevazuse impreuna cu Comisia Europeana si cu FMI, si anume ca vom avea o cadere economica de -4, din cauza contextului international, dar si pe un context national al României, rezultat din ceea ce am avut anul trecut, nu va mai fi chiar la fel, contractia economica fiind una mai mare de -4.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.