Concedierile lui Emil Boc: Scapă ai noştri!

– Emil Boc anunţă concedierea a 9.200 de oameni din aparatul guvernamental, însă miniştrii îşi mută pilele de partid pe alte posturi ca să le protejeze de restructurări. Vor pleca doar funcţionarii fără apartenenţă politică.

.
Emil Boc a anunţat miercuri seară, după şedinţa de guvern, că s-a decis desfiinţarea sau comasarea a 119 agenţii guvernamentale şi instituţii aflate în subordinea ministerelor. Din 226 câte există în prezent ar trebui să mai rămână 107.

Încă din 20 ianuarie, când au început primele discuţii despre necesitatea reducerii numărului imens de instituţii guvernamentale, liderii PSD şi PDL au convenit în cadrul Coaliţiei să ia măsuri de precauţie pentru salvarea oamenilor numiţi politic în funcţiile de conducere ale agenţiilor, regiilor şi companiilor de stat.

Astfel, cei numiţi în posturi de PSD şi PDL au căpătat imunitate în faţa concedierilor, odată cu adoptarea ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri în domeniul salarizării personalului din sectorul bugetar, publicată în Monitorul Oficial din 29 ianuarie.

Articolul 4 al ordonanţei spune că persoanele care deţin funcţii de conducere în instituţiile şi autorităţile publice care sunt supuse restructurării vor fi mutate pe un post vacant din „structura organizatorică“.

În cazul în care postul vacant este inferior celui deţinut anterior de persoana respectivă, acel post va fi ridicat la acelaşi nivel ca funcţie şi salarizare cu cel anterior.

Aceeaşi ordonanţă arată că, dacă nu există un post vacant pe care să fie mutată persoana „restructurată“, se înfiinţează pur şi simplu un post de conducere la acelaşi nivel de funcţie şi salarizare.

Posturile de conducere în instituţiile şi autorităţile publice sunt ocupate, conform algoritmului politic, de oameni numiţi de PSD şi PDL.

Aceştia nu vor putea deci să-şi piardă funcţiile în cazul în care postul lor este desfiinţat, urmând ca acesta să fie înfiinţat la loc, în altă parte, ceea ce înseamnă că restructurările şi reducerile de cheltuieli anunţate de Guvern sunt valabile doar pentru personalul bugetar fără carnet de partid.

Vasile Marica, liderul Federaţiei Sindicatelor Funcţionarilor Publici, a declarat pentru Cotidianul că în agenţiile guvernamentale şi în ministere, pe lângă funcţionarii publici, există şi personal contractual „angajat pe criterii politice“ şi că este sceptic că şi această categorie va fi supusă restructurării.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.