Faceţi ce vreţi cu banii noştri!

– România este pe cale să provoace o premieră: vrea să împrumute de la FMI bani direct ca să plătească cheltuielile statului. Cea de-a doua tranşă din acordul de împrumut ar ajunge astfel pentru plata salariilor pe următoarele două luni. Fondul e de acord.

.
În condiţiile unei scăderi economice accentuate, care nu mai asigură de mult statului veniturile necesare pentru a susţine cheltuielile care vin din vremea boom-ului economic, România, prin vocea preşedintelui Traian Băsescu, a cerut schimbarea destinaţiei banilor din împrumutul extern.

„Aceşti bani vor veni şi, din păcate, datorită măririi deficitului bugetar ca urmare a scăderii cu 8% a PIB, va trebui să vedem în ce măsură putem obţine de la FMI dreptul de a îndrepta a doua tranşă către bugetul de stat“, a declarat Traian Băsescu la postul public de televiziune, întrebat dacă România va primi a doua tranşă din împrumutul contractat de la FMI.

Şi se pare că FMI a acceptat, fapt privit de autorităţile române ca o premieră în istoria instituţiei financiare de la Washington în relaţia cu România şi un „mare succes”.

În fapt, România este obligată să trăiască pe datorie pentru că produce cu mult mai puţin decât consumă. De la un buget construit iniţial pe o creştere de 2,5%, s-a ajuns la o prognoză de contracţie economică de 8%, ba chiar de 8,5%. În aceste condiţii, deficitul bugetar, stabilit iniţial prin acordul de împrumut la 4% din PIB, ajunge potrivit ultimelor estimări la 8%.

Foamea de bani a statului a fost o caracteristică a acestui an. Din ianuarie şi până acum, Finanţele s-au împrumutat la bănci în peste 40 de rânduri, prin emisiuni de titluri de stat în lei, cu dobânzi cuprinse între 9 şi 11%, fie pentru a-şi rostogoli împrumuturile mai vechi ajunse la scadenţă, fie pentru împrumuturi noi.

Un calcul mai vechi realizat de Cotidianul arăta un rulaj de 11 miliarde de euro. Numai pe această schemă de finanţare, statul trebuie să ramburseze băncilor (sau să rostogolească) circa 4 miliarde de euro până la sfârşitul anului.

A venit apoi creditul de 1,27 miliarde de euro obţinut de la opt bănci locale, printr-un împrumut special, de tip „club loan“, cu dobândă mică (sub 4%) şi scadenţă îndepărtată (trei ani), şi prima tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din creditul de la Comisia Europeană.

Toţi aceşti bani au avut ca destinaţie bugetul, adică finanţarea cheltuielilor statului. Mai mult, Finanţele vor ieşi şi pe piaţa internaţională de capital, anunţând o emisiune de bonduri de 300 de milioane de euro.

Integral în Cotidianul

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
 1. Ovidiu spune

  Aceste generatii de politicieni vor ramane in istoria Romaniei, ca gropari ai acestei tari.
  E ca si cum pana la alegeri ne ducem la crasma si bem pe datorie… la caiet. Numai ca dupa alegeri o sa scoata crasmarul caietul si o sa ceara banii. Si atunci nu o sa avem pe unde scoate camasa…
  Pentru un aparat administrativ supradimensionat si pentru incapacitatea guvernantilor de a proteja si stimula mediul de afaceri, producator de venituri, vor suferi o multime de oameni din economia reala, care vor trebui sa plateasca aceste datorii rupand de la gura copiilor lor….asta daca vor avea din ce sa rupa…
  Vai de noi…Barca se scufunda in ritm accelerat.

 2. geta spune

  Eu cred ca banii ii trebuie la Base sa se poata plimba,ca nu a facut baie de multime de mult.Banii o si bage iei in buzunar si nu o sa se faca nimic,iar guvernul o sa rada ca a fraierit FMI-ul.O sa fie mai rau ca si pana acum….In timp ce alte tari europene o sa iasa din criza noi o sa ne afundam de tot.Halal guvern.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.