În ţările bogate se nasc mai mulţi copii

Suntem obisnuiti cu ideea ca o tara, cu cât devine mai bogata cu atât mai putin procreeaza, si in mod justificat, deoarece aceasta logica a dominat evolutia demografica a lumii in secolul al XX-lea.

În ultimele decenii, numarul de copii nascuti de o femeie a scazut sub rata naturala de crestere a populatiei (estimata la 2,1) in marea majoritate a celor mai prospere tari de pe planeta.

Aceasta tendinta este pe cale de a se inversa, afirma trei demografi intr-un articol publicat de prestigioasa revista britanica Nature, citata de ziarul elvetian Le Temps.

Cercetatorii folosesc doi indicatori: rata de fecunditate, care exprima numarul de copii nascuti de o femeie, si indicele dezvoltarii umane (IDU), care masoara pe o scara de la 0 la 1 starea de sanatate, a educatiei si a dezvoltarii economice a unei tari.

Or, acestia si-au dat seama ca daca aceste doua cifre evolueaza in mod opus pâna la aproximativ 0,85 IDU (unul scade când celalalt urca), o iau in mod general in aceeasi directie ascendenta, dincolo de 0,9.

Astfel ei au concluzionat ca in timp ce unele populatii au din ce in ce mai putini copii pâna la un anumit grad de imbogatire, ele fac mai multi dincolo de acest grad. De fapt, din cele 24 de tari care au in prezent un IDU mai mare de 0,9, 18 afiseaza o rata a fecunditatii in crestere.

De când au depasit acest nivel, Statele Unite au ajuns de la 1,74 la 2,05 copii/femeie, Franta, de la 1,79 la 1,92, Germania, de la 1,24 la 1,36. În doar sase tari din aceasta categorie, printre care Japonia si Elvetia, acest indicator a scazut in conditii comparabile.

Cum se explica aceasta schimbare? Un mare numar de femei abordeaza cu prudenta maternitatea, deoarece se tem ca nu vor putea sa faca fata nevoilor financiare ale copilului lor si pentru ca le este teama ca nu vor mai gasi, dupa o lunga absenta, o munca pe masura capacitatii lor.

În schimb, de la un anumit grad de prosperitate, ele si-ar face mai putine griji si ar avea in consecinta mai putine ezitari. Daca ipoteza se confirma, societatile noastre vor evolua in mod sensibil diferit de ceea ce se prevedea in ultimele decenii.

Vor fi in medie mai putin in vârsta, ceea ce va avea consecinte importante pentru asigurarile sociale. La nivel global, populatiile din Occident vor fi mai putin puse in minoritate de cele din Africa si Asia.

“Studiul este incontestabil interesant, dar concluziile sale trebuie confirmate”, afirma Gilles Pison, redactor sef la revista Population & Sociétés, organ al Institutului Francez de Studii Demografice (INED).

Prima remarca se refera la urmatorul fapt: tarile care au IDU mai mare de 0,9 prezinta situatii foarte diferite, de la Israel cu o fecunditate in crestere de 2,82 copii/femeie la Coreea de Sud cu o fecunditate in scadere de 1,08 copii/femeie.

Asemenea diferente sunt mult prea importante pentru a nu fi luate in considerare in cadrul rationamentului. A doua remarca: marirea ratei fecunditatii s-ar putea datora si altor factori decât cresterea nivelului de viata.

Rata fecunditatii atinsese un nivel atât de scazut incât specialistii considerau ca era condamnat sa creasca cu foarte putin. “Situatie devenise anormala, afirma Gilles Pison.

Nu era posibil sa ramâna asa atâta timp cât oamenii isi exprimau in sondaje o dorinta evidenta de a avea copii.” Apoi, un mare numar de femei care au decis sa-si amâne maternitatea au dat nastere la copii deoarece, fiind nascute in anii 1960, nu-si mai puteau permite sa astepte.

Este vorba de un simplu “efect de calendar”, potrivit lui Gilles Pison, si nu de o schimbare fundamentala de atitudine. Exista atunci un raport intre prosperitate si cresterea numarului de copii? Nu exista inca un raspuns clar la aceasta intrebare, dar merita sa fie pusa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.