Islanda se confruntă cu un scandal bancar de proporţii

În plina criza, islandezii afla ca, cu doua saptamâni inainte de a da faliment, cea mai mare banca a lor a dat cu imprumut sume cuprinse intre 45 de milioane si 1,4 miliarde de euro… principalilor actionari, relateaza ziarul francez Le Monde.

La 29 iulie, pe Wikileak.org, o pagina de net pe care se poate publica orice informatie protejând sursele, a fost publicat in mod anonim un “loan book” (cartea creditelor) de la banca islandeza Kapthing.

Documentul, “privat si confidential”, lista pe 210 pagini, 205 clienti ai bancii din toata lumea pe care institutia financiara ii creditase cu bani. În anturajul judecatoarei Eva Joly, care se ocupa de comisia de ancheta, autenticitatea documentului nu este pusa la indoiala.

Documentul este datat 25 septembrie 2008. Doua saptamâni mai târziu, la 9 octombrie, banca era plasata sub tutela si intra in incapacitate de plata. Printre cei 205 de datornici se afla in primul rând actionari ai bancii.

Unele nume revin regulat de-a lungul celor 210 pagini. De exemplu, fratii Ágúst si Lýður Guðmundsson, care conduc grupul Exista, cel mai mare actionar al bancii. Exista detine 99 % din grupul Skipti, de asemenea actionar la Kaupthing Bank.

Exista a primit un imprumut de 1,42 miliarde de euro, Skipti, de 320 milioane de euro. Robert Tchenguiz este directorul grupului Exista.

El a primit personal un imprumut cu putin peste un miliard de euro. Fratele lui, Vincent, a primit un imprumut de 200 de milioane de euro. Ólafur Ólafsson, un alt om de afaceri, a imprumutat personal 48 de milioane de euro.

Dar el este si presedintele consiliului de administratie de la holdingul Alfesca, care a primit un credit de aproximativ 150 de milioane de euro. În total, imprumutul luat de acesta s-ar ridica la 700 de milioane de euro, potrivit saptamânalului islandez Visir.

Aceste imprumuturi masive au fost acordate, fara niciun fel de garantie, intr-un moment in care sefii bancii stiau ca institutia era puternic afectata de criza.

Ca si cum acest scandal nu era suficient, la o zi de la publicarea acestui raport, avocatii “noii” banci Kaupthing, care a fost nationalizata in luna octombrie a anului trecut, dar care a pastrat la conducere pe unii dintre vechii sefi, s-au adresat in scris site-ului Wikileak cerând retragerea documentului.

“Aceasta informatie confidentiala este supusa secretului bancar islandez”, scrie avocatul principal de la Kaupthing. “Orice divulgare a acestor informatii este strict interzisa si pasibila de pedepse cu inchisoarea, potrivit legii islandeze”, ameninta acesta.

Radioteleviziunea publica islandeza (RUV) a fost de asemenea somata sa nu faca publica afacerea.

Ordinul a fost dat de comisarul din Reykjavik, Rúnar Guðjónsson, al carui fiu, Guðjón Rúnarsson, conduce Asociatia Islandeza de Servicii Financiare si are rolul de purtator de cuvânt al bancilor falimentare din tara.

Celalalt fiu al comisarului, Frosti Reyr Rúnarsson, a condus departamentul de brokeraj de la Kaupthing. RUV a refuzat sa aplice ordinul.

Marti 4 august, premierul islandez, Johanna Sigurdardottir, a facut o declaratie publica, in urma protestelor oamenilor si ale mass media islandeze. “Nu este posibil, in actuala situatie in care se afla societatea noastra, când totul trebuie sa fie deschis si transparent, sa se utilizeze secretul bancar pentru a disimula abuzurile de pe piata”, a declarat aceasta cu ocazia unei conferinte de presa.

“Am examinat posibilitatea de a revizui legislatia privind secretul bancar”, a adaugat premierul. La 20 iulie, statul islandez si-a anuntat intentia de a salva cele 3 principale banci islandeze, nationalizate de urgenta in octombrie, printre care se afla si “noua” Kaupthing, printr-o recapitalizare in valoare de 1,5 miliarde de euro.

Acordul, precedat de mai multe saptamâni de negocieri cu creditorii bancilor, ar trebui sa se aplice la 14 august si prevede ca aproape intregul capital a doua banci, Islandsbanki (fosta Glitnir) si New Kaupthing, sa fie inapoiat actionarilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.