Marea Britanie înăspreşte condiţiile de acordare a cetăţeniei

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord intentioneaza sa inaspreasca conditiile de acordare a cetateniei. Lansarea unei ample consultari privind instaurarea unui sistem de puncte necesare obtinerii unui pasaport britanic confirma aceasta intentie.

De asemenea, conform propunerii anuntate luni, 3 august, perioada de asteptare ar fi de 10 ani in loc de 5, in prezent, scrie ziarul francez Le Monde. “Este vorba de o noua procedura de acordare a cetateniei britanice care vizeaza acumularea de puncte in functie de criterii bine stabilite”, a declarat ministrul de interne, Alan Johnson.

Candidatii vor primi puncte in functie de nivelul de cunoastere a limbii engleze, de calificare, de participarea la viata asociativa, respectarea legilor si a institutiilor din viitoarea lor patrie.
Se va lua, de asemenea, in considerare, locul de resedinta in masura in care va fi necesar sa se favorizeze regiunile, precum Scotia, cu populatie imbatrânita.

În schimb, celor care au un cazier judiciar incarcat li se vor scadea din puncte. Comportamentul antisocial, precum actele de vandalism, va fi penalizat. “Cei care afiseaza un profund dispret fata de valorile britanice”, insultând, de exemplu, fortele armate britanice, vor fi si ei penalizati.

Istoria, precum si sistemul politic si juridic al regatului, vor figura in testul de cetatenie care este in vigoare in prezent, dar care nu se refera decât la aspecte ale vietii cotidiene. Din 2005, candidatii trebuie sa treaca si un test de limba engleza.

În plus, noii cetateni trebuie sa depuna juramânt de credinta fata de Coroana inainte de intonarea imnului national, in cadrul unei ceremonii speciale. În 2008, aproximativ 125.000 de rezidenti au devenit cetateni britanici.

“Câstigarea dreptului de a ramâne” (Earning the Right To Stay) este titlul documentului care vrea sa sublinieze faptul ca obtinerea pasaportului este o alegere personala care implica drepturi, obligatii si vointa de integrare.
De asemenea, acest sistem permite un mai bun control al numarului de imigranti admisi.

Regatul Unit, in mod traditional mai deschis imigrarii decât multe alte tari din Europa, intentioneaza sa controleze mai riguros afluxul de imigranti.
Vrea, de asemenea, sa evite efectele nefaste ale comunitarismului, pus in discutie in urma atentatelor din 7 iulie 2005 comise de tineri musulmani nascuti in Regatul Unit.

De asemenea, opinia publica a fost socata de recentele manifestatii ale extremistilor islamici cu ocazia defilarii militarilor intorsi din Afganistan. Ministerul de Interne este constient de faptul ca recesiunea si cresterea somajului au exacerbat xenofobia.

Intensificarea agresiunilor rasiste, grevele impotriva angajarii lucratorilor straini si victoria partidului de extrema dreapta, Partidul National Britanic (BNP), la alegerile europarlamentare din iunie sunt dovada acestei realitati.

Consiliul pentru Bunastarea Imigrantilor considera ca aceste propuneri “cu o conotatie puternic electorala” vor ingreuna integrarea. De fapt, aceasta propunere, care se doreste a deveni un proiect de lege dupa cele trei luni de consultare cu actorii sociali, nu este lipsita de calcule electorale.

În perspectiva alegerilor parlamentare, care vor avea loc cel mai târziu in mai 2010, guvernul vrea sa-si arate fermitatea in legatura cu dosarul foarte sensibil al imigrarii.

Opozitia conservatoare, care se afla in fruntea sondajelor, cere inasprirea procedurilor de eliberarea a permiselor de sedere. Chiar in ziua prezentarii viitorului sistem pe puncte, un clandestin a reusit sa patrunda pe teritoriul britanic ascunzându-se intr-un autobuz care transporta… agenti de imigrare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.