Numai 16% dintre IMM-uri apelează la credite bancare

Circa 63% dintre IMM-urile din România solicita eliminarea impozitului minim, iar 90% resimt efectele crizei economice, a spus joi ministrul IMM-urilor, al Comertului si Mediului de Afaceri, Constantin Nita, citând câteva dintre rezultatele unui studiu elaborat la cererea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).


Printre aspectele relevante ale studiului, ministrul a mai subliniat lipsa de apetit a IMM-urilor pentru credite bancare, desi 53% dintre IMM-uri si-au vazut vânzarile reduse cu circa 53%, din cauza crizei economice.

.

Prezent la conferinta de presa dedicata prezentarii studiului, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, a precizat ca numai 16% dintre IMM-uri apeleaza la credite, in timp ce 60% dintre aceste intreprinderi recurg la autofinantare. “Exista si un semn de intrebare, si anume de unde atâtea fonduri intr-o firma, daca nu se recurge la evaziune fiscala?”, a spus Aurel Saramet.
Printre obstacolele in calea dezvoltarii afacerilor identificate de cele 600 de IMM-uri intervievate in cadrul studiului, 46% dintre respondenti au incriminat impozitul minim, 42% inspectiile si controalele excesive si abuzive.
Dintre masurile pe care IMM-urile le iau pentru a atenua efectele crizei, 36% au recurs la reducerea costurilor, inclusiv prin reducerea numarului de angajati, iar 15% au redus nivelul activitatii.
Managerii de IMM-uri considera ca guvernul ar trebui sa sustina prioritar industria (21% dintre respondenti) si constructiile (16%). În conditiile in care se feresc sa apeleze la credite bancare, 76% dintre respondenti afirma ca au nevoie sa acceseze fonduri europene pentru a-si imbunatati competitivitatea, iar 61% chiar au beneficiat de fonduri rambursabile si 7% de fonduri nerambursabile.

Secretarul de stat la MIMMCMA, Marin Gheorghe, a declarat, cu ocazia conferintei de presa mentionate, ca in comertul exterior se constata o tendinta de crestere a exporturilor, acestea fiind cu 5,9% mai mari in luna mai decât in aprilie. Gheorghe Marin a mai spus ca ponderea comertului cu statele din afara UE a crescut la 74% si ca importurile din mai 2009 au fost cu 38,9% mai mici decât in mai 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.