Pensiunile, mai atractive decât hotelurile, pentru turiştii care ajung în Iaşi

Dacă anul trecut serbarea celor 600 de ani de atestare documentară a Iaşului a mai animat cât de cât viaţa turistică în capitala Moldovei, anul acesta hotelurile au stat mai mult goale.
Pentru că nu s-a întâmplat nimic interesant care să le atragă atenţia, numărul turiştilor străini care au vizitat Iaşul, în prima jumătate a anului 2009, a scăzut cu 100 de persoane în comparaţie cu anul precedent. Şi autohtonii care s-au cazat în hotelurile şi pensiunuile ieşene s-au rărit cu peste 1.000, adică 10,3%.

.

Turiştii străini care „se îndură” să se deplaseze pentru a vizita Iaşul provin în proporţie de 81,7% din ţări europene. Peste 55% dintre aceştia au preferat cazarea în structuri de cazare din categoria „3 stele” .

În luna iunie 2009, comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, sosirile în structurile de primire turistică au înregistrat o scădere cu 9,8%, iar înnoptările  cu 12,5%.

În semestrul întâi 2009 comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, sosirile şi înnoptările, au înregistrat aceeaşi tendinţă de scădere cu  0,6% şi respectiv 7,3%”, a declarat Gheorghe Fronea, purtător de cuvânt al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi.
.

Agroturismul a bătut hotelurile, în preferinţele turiştilor poposiţi la Iaşi

În medie, procentul de ocupare a unităţilor de cazare, în luna iunie 2009, a fost de 34,4%, în scădere cu 13,9 puncte procentuale faţă de luna iunie 2008.

Interesant de remarcat este faptul că pensiunile agroturistice au fost preferate de turiştii care au vizitat judeţul Iaşi, în detrimentul hotelurilor.
Pe tipuri de structuri de primire turistică, cel mai ridicat indice de utilizare în luna iunie 2009, s-a înregistrat la pensiuni agroturistice (55%)”, a precizat Fronea.

Sosirile înregistrate în structurile turistice, în prima jumătate a anului 2009, au însumat 75.998 persoane, în scădere cu 0,6%. Gradul de ocupare a locurilor de cazare a scăzut, în medie, cu 12,3 puncte procentuale faţă de anul trecut.

În general, în semestrul întâi 2009, sosirile în hoteluri deţin 70,5% din totalul sosirilor, în scădere cu 11,9% faţă de 2008. În acelaşi timp s-a înregistrat o creştere a ponderii sositilor în hosteluri (+7,8%) şi pensiuni turistice (+4,5%), faţă de prima jumătate a anului 2008.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.