Populaţia renunţă la bunurile de folosinţă îndelungată şi se orientează către depozite

Consumul s-a redus considerabil in trimestrul 2 al anului 2009, in conditiile in care contractia economica a determinat populatia sa renunte la bunurile de folosinta indelungata, ca urmare a reducerii venitului disponibil, a crizei economice, in acelasi timp depozitele noi dublându-se la 5 luni, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei.

“România trece printr-o ajustare, dar trebuie sa ne asezam pe aceasta ajustare.

Sunt efecte pozitive: reducerea consumului, in special a vânzarilor de bunuri de folosinta indelungata si orientarea spre bunuri ieftine, dublarea creditelor noi, fie prin depozite noi sau trecerea la credite cu dobânzi competitive”, a spus guvernatorul.

Acesta a vorbit despre reluarea cresterii economice in 2010, in contextul continuarii procesului de dezinflatie in a doua parte a anului si in 2010, a reducerii deficitului extern, dar si a stabilitati cursului de schimb, in pofida prognozelor pesimiste.

Guvernatorul a spus ca in conditiile dezinflatiei, unei structuri bugetare clare, bazate pe investitii, a cresterii productivitatii si corelarii acesteia cu salariile, cresterea economica se va relua in 2010.

De asemenea, Guvernatorul a spus ca o crestere a deficitului bugetar nu poate fi evitata, dar ca in conditiile unor reformari structurale in economie atunci vor putea fi evitate si puseurile inflationiste.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.