România, copilul-problemă al OMV

0

În timp ce afacerile OMV din România au incetinit si viitoarele investitii sunt puse sub semnul intrebarii, compania austriaca demareaza o veritabila ofensiva in Turcia, relateaza, in editia de joi, cotidianul economic austriac Wirtschaftsblatt.

Seful OMV Wolfgang Ruttenstorfer a tras frâna de urgenta si reconsidera angajamentul subsidiarei sale din România, Petrom. El urmeaza a decide pâna la sfârsitul anului daca va mai face investitia programata de 1,5 miliarde euro in modernizarea a doua rafinarii din România.

“În România, consumul de gaze a scazut cu 30%”, spune seful OMV.

Cantitatea de gaze vândute de Petrom a scazut in cel de-al doilea trimestru al anului cu 27%, in timp ce pe alte piete scaderile au fost cuprinse intre 5 si 15%. “Cu aceasta, s-a spart ultima mare piata de crestere din Europa de Sud-Est”, apreciaza Philipp Chladek, analist al Raiffeisen Centrobank.

Petrom a fost afectata in special de declinul puternic al industriilor mari consumatoare de energie, precum cea a otelului sau a ingrasamintelor. Acesta este si motivul pentru care numarul angajatilor disponibilizati din România a crescut rapid: nu mai putin de 4.840 de locuri de munca au fost desfiintate.

OMV nu s-a decis deocamdata cum va proceda pe mai departe in România.

Compania austriaca afirmase in repetate rânduri ca abia dupa modernizarea rafinariilor Petrom va putea intra cu adevarat in zona de profit, a reamintit Chladek, care se intreaba totodata daca nu cumva “procesul de recuperare a Europei de Est a ajuns la sfârsit”.

Un lucru este cert: sperantele OMV se indreapta acum catre piata turceasca. În prezent, OMV negociaza cu actionarul majoritar al Petrol Ofisi, Dogan Holding, o eventuala preluare a 41,48% din actiunile companiei.

“Analizam toate posibilitatile, inclusiv cea a unei preluari integrale”, spune Ruttenstorfer. Aceasta ar putea sa coste OMV pâna la un miliard de euro. Directorul OMV nu-si pune deocamdata problema finantarii.

Si nici nu este cazul, apreciaza Wirtschaftsblatt, de vreme ce gradul de indatorare al concernului energetic austriac este de doar 28%, in pofida rezultatelor slabe din al doilea trimestru.

În plus, analistii estimeaza ca OMV dispune de pâna la 5 miliarde euro in numerar. Nu se poate spune deocamdata daca OMV este interesata de statiile de alimentare ale Petrol Ofisi.

Chladek crede ca, prin intermediul Petrol Ofisi, OMV doreste sa obtina licente de rafinare in Turcia. De altfel, OMV intentioneaza sa vânda aproximativ 200 de statii de alimentare din Austria, Italia si Germania si va spori doar numarul statiilor profitabile Viva.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.