Să nu avem încredere in substanţele contra ţânţarilor?

Mai multe laboratoare din Franta, intre care si cel din Angers, au subliniat influenta toxica pe care aceste produse o au asupra sistemelor nervoase ale insectelor … dar si ale mamiferelor.

“Am facut eforturi foarte mari ca sa publicam aceste rezultate caci a trebuit sa inlaturam o multime de obstacole”, marturiseste profesorul Bruno Lapied, cercetator la Universitatea din Angers, noteaza cotidianul francez Ouest-France, potrivit caruia studiul a aparut recent in revista americana BioMed central biology.

De 3 ani, o echipa internationala, condusa de cercetatorii francezi Vincent Corbel (Montpellier) si Bruno Lapied (Angers), s-a aplecat asupra toxicitatii neurologice a dietiltoluamidei (DEET), prezente in majoritatea produselor folosite pentru protectia impotriva intepaturilor de tântari.

De 50 de ani incoace, aproximativ 200 de milioane de persoane recurg anual la acest produs care se aplica pe piele.

“Cu ajutorul testelor am remarcat ca in doze medii, acest compus provoaca moartea tântarului, fara a fi insa perceput ca un insecticid”, releva Bruno Lapied, adauga ziarul mentionat.

Mai precis, studiul remarca cu surprindere ca DEET ar avea efecte neurotoxice asupra unei enzime cheie a sistemului nervos central, acetilcolinesteraza, care se gaseste si la mamifere, cu deosebire la om.

Se cunosc foarte putine lucruri referitoare la DEET. Împiedica oare aceasta substanta localizarea omului de catre tântar? Îi deterioreaza simtul mirosului?

Ceea ce este sigur in prezent “este ca ea poate perturba influxul nervos al unui subiect si conexiunea dintre nervi si muschi”, a observat Bruno Lapied cu ocazia testelor in vitro. DEET prezinta vreun pericol pentru om?

“Este prea devreme sa spunem acest lucru”, noteaza la rândul sau Vincent Corbel, cercetator la Montpellier, continua Ouest-France.

“Dar, in cazul insectelor sau al mamiferelor mici, aceasta neurotoxicitate poate conduce la moartea subiectului având in vedere ca impiedica transmisiunea nervoasa”.

Cercetatorii nu vor sa vorbeasca despre o catastrofa. “Noi nu spunem ca bombele contra tântarilor ii pot ucide pe oameni, ci ca trebuie sa fim prudenti si sa ne continuam cercetarile”, avertizeaza Vincent Corbel.

Aceste studii ar putea avea ca rezultat o reclasificare a DEET care tine in prezent de reglemetarea cosmeticelor si nu de aceea, mai stricta, a pesticidelor.

“Este recunoscut caracterul toxic al DEET, care nu este recomandat femeilor gravide si copiilor”, mentioneaza laboratorul farmaceutic AIM, al carui sediu central se afla in provincia Bretania, la Chatelaudren.

“În privinta spray-urilor noastre contra tântarilor, noi preferam sa folosim la producerea lor o alta molecula si anume molecula 35/35, care nu ar avea aceleasi efecte neurotoxice”.

Pâna la sfârsitul anului vor fi efectuate cercetari complementare pe rozatoare de talie mica cu scopul de a cunoaste mai bine modul de actiune al DEET.

“Trebuie sa mai analizam acest compus si interactiunea sa cu alte medicamente sau pesticide”, adauga Bruno Lapied. În asociere cu alte substante, DEET ar putea provoca un “cocktail” periculos.

Cercetatorii fac in special aluzie la sindromul razboiului din Golf. “Se stie ca soldatii americani folosesc substante contra tântarilor in doze foarte mari, in asociere cu alte produse”.

Acest amestec ar fi capabil sa explice, poate, patologiile neurologice, care merg de la pierderea echilibrului pâna la cancerul creierului, care a facut victime printre veteranii razboiului din Golful Persic, conchide ziarul citat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.