EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Şeful OMV, suspectat de insider trading

0

Autoritatea austriaca de supraveghere a pietei financiare (FMA – Finanzmarktaufsicht) a inaintat in urma mai multor luni de ancheta o plângere la procuratura impotriva sefului OMV, Wolfgang Rutterstorfer, acesta fiind acuzat de folosirea informatiilor privilegiate, asa numitul insider trading, scrie ziarul austriac Die Presse.

Ruttenstorfer a ajuns in vizorul justitiei, FMA depunând plângere la procuratura contra sa, dupa finalizarea provizorie a anchetei privitoare la cumparari controversate de actiuni. Justitia, care a primit rezultatele investigatiei pe 4 august, urmeaza sa verifice acuzatiile, fiind vorba de abuz de informatii interne, conform paragrafului 48 al legii bursei.

Asa cum relata cotidianul Die Presse la sfârsitul luni aprilie, Ruttenstorfer a achizitionat la 23 martie 2009 actiuni in valoare de 620.000 euro, in aceeasi zi afirmând intr-un interviu ca OMV va mentine cele 21,2% din actiunile MOL pâna la sfârsitul anului, pentru ca doar dupa o saptamâna, pe 30 martie, sa vânda participatia sa la MOL.

Dupa tranzactie, cursul actiunilor OMV a crescut. Ruttenstorfer neaga acuzatia de insider trading. El declara pentru FMA ca nu a achizitionat actiunile OMV in scopuri speculative ci ca parte a unui nou program de stimulente pentru conducerea OMV.

O purtatoare de cuvânt a OMV a confirmat aceasta pozitie, prezumtia fiind cea de nevinovatie.

Conform legii austriece, o persoana din interior, cu functie inalta, risca pâna la 5 ani de inchisoare in cazul in care, prin tranzactii nepermise cu actiuni, obtine un avantaj financiar de peste 50.000 de euro.

Pentru Ruttenstorfer, aceste acuzatii vin la un moment foarte nepotrivit. OMV a comunicat miercuri ca ar dori eventual sa preia pachetul majoritar de actiuni la compania turca Petrol Ofisi, care opereaza numeroase benzinarii, motiv pentru care concernul austriac se afla in negocieri cu proprietarul principal al Petrol Ofisi, holdingul turc Dogan.

Holdingul detine 54,17% din compania mai sus amintita. La bursa din Istanbul, participatia sa este estimata la 1,4 miliarde de dolari, analistii banuind ca investitorii turci vor cere de la austrieci un pret cu 30% mai mare.

Petrol Ofisi opereaza 3200 de benzinarii si este numarul unu in Turcia, cu o cota de piata de 30%. În domeniul afacerilor cu clienti de prima marime, care includ furnizarea de combustibil pentru industria turca, cota de piata este de 48%.

Daca preluarea va reusi, atunci aceasta va deveni cea de-a doua mare achizitie a OMV. În 2004, austriecii si-au asigurat pachetul majoritar la compania Petrom, cu o suma de 1,5 miliarde de euro, devenind astfel cel mai mare concern petrolier din Europa Centrala si de Sud-Est.

În ceea ce priveste negocierile cu Dogan nu exista vreo presiune de timp, afirma Ruttenstorfer, fiind posibila si o continuare a actualului parteneriat. În 2006, OMV a achizitionat 34% din actiunile Petrol Ofisi, majorându-si cota de participare la 41,58%.

Miercuri, la bursa din Istanbul actiunile companiei turcesti au crescut in valoare cu peste 10%. Analistul Hasan Sener de la firma Oyak Securities declara agentiei Reuters ca holdingului Dogan, aflat intr-o disputa juridica din cauza unor plati retroactive, i-ar pica bine banii.

Concernul fondat de Aydin Dogan opereaza mai ales in domeniul mediatic, circa 40% din productia de ziare turcesti, printre care Hurriyet sau Milliyet, fiind asigurata de holding.

În februarie trecut, lui Dogan i s-a cerut plata unei taxe retroactive de jumatate de milion de euro, autoritatile turce acuzându-l pe investitor de evaziune fiscala in cazul vânzarii participatiilor la divizia de televiziune catre Axel-Springer-Verlag, acum câtiva ani.

Dogan se apara, spunând ca decizia de plata este determinata politic, dat fiind ca ziarele sale au publicat articole critice la adresa premierului turc.

Ruttenstorfer afirma ca exista motive strategice pentru aceasta achizitie, Turcia fiind “o punte strategica catre marile regiuni de exploatare a petrolului si gazului din lume”.

El considera ca Turcia este o tara de tranzit importanta pentru conducta Nabucco. “Vistieria de razboi” (conturile speciale) a OMV este acum plina vârf dupa ce a vândut pachetul de actiuni detinute la MOL, cu o suma de 1,4 miliarde euro.

Profiturile OMV au scazut cu 35% in primul semestru, Ruttenstorfer declarând intr-un interviu acordat CNBC ca asteapta câstiguri mai mari pentru al dolilea semestru.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.