Unde a lovit criza: firmele private au dat afară 200.000 de oameni, statul doar 2.300

– Greul recesiunii este suportat in proportie de 99% de sectorul privat, in timp ce statul se imprumuta sa plateasca salarii.

.
Companiile private au dat afara 200.000 de oameni din septembrie anul trecut pana acum din cauza crizei, dar statul nu a concediat decat 2.300 de bugetari, adica de aproape 100 ori mai putin, arata statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) obtinute de catre Ziarul Financiar.

Astfel, greul crizei este suportat in proportie de aproape 99% de sectorul privat, in timp ce sectorul bugetar, care consuma acum din resursele financiare, ramane neatins. Mai mult, in sectorul privat au fost nu numai concedieri, ci si reduceri de salarii.

Cele mai multe disponibilizari le-a facut Petrom, care a redus numarul de angajati cu circa 4.200 in primele sase luni ale anului, conform raportarilor transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti. Si combinatul siderurgic Mittal Steel Galati si-a scazut drastic numarul de salariati, unde 3.000 de angajati au parasit compania. Grupul german Draxlmaier, cel mai mare angajator din industria auto locala, a renuntat la 1.000 de oameni in primul semestru din 2009.

Restructurarea sectorului de stat se lasa asteptata pentru ca are surse de finantare, insa companiile private nu au avut alta solutie, fiind nevoite sa treaca la restructurari de personal dupa ce au redus costurile materiale.

Pe de alta parte, statul a inceput sa faca credite internationale, a gasit tot felul de solutii prin aranjamente interne, a mai adaugat o taxa, un impozit sau a mai renuntat la alte cheltuieli si si-a pastrat salariatii„, explica Adrian Izvoranu, directorul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR).

Pana la jumatatea anului, cheltuielile de personal din sectorul bugetar au inregistrat o crestere de 12%, pe cand cheltuielile de capital au consemnat o scadere de 16,3%.

In discutie este acum reducerea numarului de bugetari cu pana la 20%, dar Guvernul nu are nici macar o statistica a numarului de agentii pe care le are in subordine.

Ziarul Financiar

loading...

Citește și
Loading...

4 Comentarii
 1. Nemes Eugen spune

  Vai de mama noastra a firmelor particulare care ducem povara taxelor si impozitelor .Ce poti sa faci in tara asta cind la un om productiv se alimenteaza alti trei care ii contabilizeaza pierderile la foarte multe pierderi cauzate de contractele cu statul.Am un prieten care are de incasat 1 600 000 ron de la stat de anul trecut cu tva cu tot nu a incasat nimic iar finantele i-a blocat conturile pentru neplata tva.Dumnezeule in ce tara traim?Daca statul si-ar achita facturile si ar rambursa TVA la timp alta ar fi situatia in economie.Ne-am imprumutat la FMI la EU M.Finantelor este cel mai bun client pentru banci atunci acestea de ce sa dea credite la firme cind au euribor +4% de la M.F. si nu ii doare capul

 2. dana spune

  Este pentru prima oara cind imi pare rau ca traiasc in Romania. Tovarasii aia bugetari stiu ca firmele private ofera salarii de nimic pentru a-si pastra angajatii si pentru a putea plati darile la stat din care ei sunt platiti exceptional pentru munca zero. De ce ne mai miram ca productivitatea la romani este pe ultimul loc in Europa? Pentru ca nemunca se plateste, iar de munca ne batem joc. Dar ce mai conteaza! Suntem europeni!

 3. Roald spune

  O mare contributie la aceasta situatie o are si forfetarul ala idiot. pe de-o parte a lovit grav in firmele mici (mai ales in cele bune platnice), pe de alta, restul impozitelor, (TVA, impozite aferente salariilor, contributii sociale, etc) mult mai mari, adunate, decat forfetarul, au scazut in consecinta, statul ramanand si mai fara bani decat inainte. Din moment ce sectorul privat este sursa banilor pentru buget, e clar ca si-au taiat craca de sub picioare, nemairamanandu-le decat sa se imprumute, pentru a evita sa le sara in cap si sindicatele, de care, spre deosebire de sectorul privat, guvernantii se tem. Insa pentru a plati aceste imprumuturi trebuie sa creasca din nou presiunea fiscala, de aici alte falimente, someri, bani mai putini la buget, si ciclul se tot reia. Insa pana la ce limita se poate? Mentalitatea de la varf este „Dupa noi Potopul”, toti spera, ca atunci cand va pocni buba de ei creata, sa scape cu fata curata, dar, dupa cum sta de rau situatia, cred ca de data asta isi fac iluzii, cu toate ca traim in Romania.

 4. Buzoianu' spune

  Am avut si eu un mic IMM….lucram corect..impozitul de 16% nu mi se parea impovorator..dar de cand s-a introdus forfetarul..m-a rupt..asa ca..LUCREZ LA NEGRU…Cei 2 angajati cara ma ajutau..i-am trimis in somaj..sa le plateasca statul lunar..dar in realitate ei vin in continuare la lucru…Si toate astea, pentru ca asa ne invata guvernul…Un lucru n-au invatat tampitii care ne-au condus de la revolutie incoace…Ca atunci cand vrei sa faci o lege sau ceva asemanator,aceasta se face prin negociere cu partile implicate si nu prin impunerea cu forta pentru ca „asa trebuie”…Pentru ca orice masura de-a lor impusa cu forta (vezi impozitul forfetar) v-a naste obligatoriu o contramasura (vezi evaziunea fiscala si munca la negru)…Asa ca..sa bage la cap daca vor bani la buget..si sa treaca la negocieri cu cei care produc bani in tara asta…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.