Unirea cu România nu este în programul nici unui partid din Republica Moldova

Lozinca unirii cu România nu este in programul niciunui partid din Republica Moldova, a declarat, intr-un interviu acordat cotidianului moscovit Vremia Novostei, vicepresedintele Partidului Liberal Democrat (PLD) al Republicii Moldova, Alexandru Tanase.

Cu toate acestea, in opinia lui Tanase, el insusi absolvent al Facultatii de Drept de la Iasi, nu este un lucru negativ ca cetatenii moldoveni care au facut studii in România sa fie promotorii influentei Bucurestiului in Republica Moldova.

În ceea ce priveste relatiile dintre Republica Moldova si Rusia, vicepresedintele PLD considera ca acestea sunt unele importante, deoarece Federatia Rusa este un partener economic major al republicii.

De asemenea, Tanase recunoaste un trecut istoric comun al celor doua tari si faptul ca multi dintre actualii locuitori ai Republicii Moldova considera Rusia a doua lor patrie.

În acest context, Tanase critica atitudinea Partidului Comunistilor, care doreste sa profite de problematica nationala in scopuri electorale si care sperie populatia rusofona a republicii cu venirea la putere a unor partide “proromâne”.

Mai mult decât atât, Tanase afirma ca membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) a republicii i-au respins propunerea privind organizarea de dezbateri electorale inclusiv in limba rusa, iar politicianul isi exprima regretul ca din acest motiv nu a putut aduce la cunostinta electoratului rusofon ideile partidului pe care il reprezinta.

Tanase reitereaza afirmatiile celorlalti lideri ai opozitiei liberal-democrate, conform carora negocieri separate cu Partidul Comunistilor sunt excluse. Totusi, coalitia celor 4 partide va trebui sa negocieze cu reprezentantii comunistilor, pentru a putea alege presedintele tarii.

“Chiar daca Partidul Comunistilor este o formatiune autoritara, noi trebuie sa desfasuram cu el negocieri democratice. Acest partid a condus multa vreme tara, iar reprezentantii sai au anumite interese.

Am putea sa facem propuneri care sa-i intereseze pe comunisti”, a declarat Tanase. Întrebat despre posturile pe care le vizeaza PLD, Tanase declara ca partidul sau nu se cramponeaza de postul de presedinte al tarii, chiar daca in anumite conditii ar putea lua in calcul si aceasta varianta.

Potrivit lui Tanase, PLD a declarat clar ce doreste: postul de presedinte al parlamentului si cel putin trei posturi de ministri. Vicepresedintele PLD isi exprima speranta ca membrii coalitiei nu se vor certa din cauza portofoliilor.

“Ne leaga o aspiratie comuna: democratizarea tarii si reformarea institutiilor de stat dupa standardele lumii civilizate, lucru necesar dupa 8 ani de guvernare comunista”, a declarat vicepresedintele PLD.

Alexandru Tanase se pronunta impotriva unor noi alegeri parlamentare anticipate, deoarece ele ar destabiliza si mai mult situatia din republica. “Speram ca si comunistii vor tine cont de acest lucru”, a subliniat vicepresedintele PLD pentru ziarul rus.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.