Achiziţionarea Arpechim va falimenta Oltchim

Achizitionarea de catre Oltchim numai a instalatiilor petrochimice de la Arpechim nu este posibila din cauza structurii combinatului pitestean, precum si din cauza infrastructurii de transport etilena si polipropilena intre cele doua combinate, care nu poate prelua mai mult de 100.000 de tone, in timp ce capacitatea Arpechim-ului este de 185.000 de tone, ceea ce implica necesitatea utilizarii pe loc a restului de productie, a spus vineri Adam Lamentowicz, project development manager la PPC SE (PetroCarboChem SE), in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Bucuresti.

Din acest motiv, cât si din cauza ca oferta de nafta este redusa, Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim a decis achizitionarea, in luna august, si a rafinariei Arpechim.

PCC SE, care acum detine 12,15% din actiunile Oltchim, dar care doreste sa participe la privatizarea combinatului vâlcean pentru a deveni actionar majoritar, argumenteaza ca acesta hotarâre ar necesita o investitie totala de 2,5 miliarde de euro, suma pe care Oltchim nu o are si pe care trebuie sa o imprumute.

“Faptul ca investitia trebuie facuta dintr-o data impune ca intreaga suma sa fie disponibila in acelasi timp, ceea ce ar depasi posibilitatile Oltchim si ar face ca acesta sa intre in faliment”, a explicat Adam Lamentowicz, care a adaugat ca pâna la modernizarea uzinei vâlcene si integrarea productiei cu cea a Arpechim-ului ar fi necesari 3-5 ani, timp in care s-ar inregistra anual pierderi de 40-50 de milioane de euro.

Solutia propusa de PCC SE, firma germana care detine in Polonia un combinat cu acelasi profil ca si Oltchim-ul si care si-a vândut divizia Logistics pentru a avea fondurile necesare participarii la privatizarea Oltchim, este ca acesta din urma sa se restructureze si sa se axeze pe produse de nisa mai profitabile decât PVC-ul si alte produse incluse in programul de fabricatie al Oltchim.

PCC SE a mai afirmat ca initiativa ca Oltchim sa beneficieze de ajutor de stat este ilegala, dat fiind ca ajutorul de stat temporar se poate acorda o singura data si numai pentru firmele care nu au avut probleme financiare inainte de iulie 2008, iar Oltchim se afla in dificultate de 2 ani.

În acest context, daca autoritatile române vor acorda ajutor de stat pentru Oltchim, PCC SE ameninta ca se va adresa Comisiei pentru Concurenta a Uniunii Europene, precum si tuturor organelor abilitate din România.

De asemenea, PCC SE solicita ca autoritatile române sa notifice concomitent la Comisia Europeana toate formele de ajutor de stat de care va beneficia Oltchim, inclusiv de transformarea in actiuni a datoriei de 134 de milioane de euro pe care AVAS o are de recuperat de la Oltchim.

Sindicatul Liber Oltchim (SLO), se opune intentiilor de privatizare a societatii S.C. Oltchim S.A., afirmând ca intentiile post privatizare ale PCC ar fi falimentarea combinatului vâlcean si scoaterea lui de pe pietele europene.

Aflat in vizita la Oltchim, premierul Boc a declarat ca “decizia de privatizare a combinatului vâlcean este una suverana a statului român, care este actionar majoritar cu 54% din actiuni. Credem ca orice discutie referitoare la privatizare se face când ai o intreprindere puternica si nu una cu deficiente.

De aceea, prima noastra optiune este consolidarea Oltchim”. Conform declaratiilor facute recent de Mariana Gheorghe, CEO Petrom, “Oltchim ramâne compania favorita in ceea ce priveste vânzarea Arpechim”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.