EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

BCE dezavuează năstruşnica idee a guvernului Berlusconi de a impozita aurul Băncii Italiei

0

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, a declarat joi ca board-ul institutiei financiare de la Frankfurt este total impotriva initiativei guvernului de la Roma de a impozita cu 6% rezervele de aur ale Bancii Italiei, aratând ca aceasta masura incalca tratatele comunitare.

“Avem o parere negativa, de fapt total negativa cu privire la aceasta masura. Retinem ca aceasta masura de impozitare a rezervelor de aur ale Bancii Italiei ridica o preocupare foarte serioasa fata de violarea legislatiei comunitare”, a spus Trichet citat de Reuters Italia.

Impozitarea cu 6% pe an a rezervelor de aur ale Bancii Italiei, estimate la circa 2.450 de tone de metal pretios, reprezinta subiectul articolului 14 din decretul anticriza al guvernului de la Roma, adoptat saptamâna trecuta de cele doua camere ale parlamentului italian prin procedura votului de incredere.

BCE si Banca Italiei si-au exprimat de mai multe ori in ultimile doua luni dezaprobarea fata de aceasta curioasa initiativa prin care ministrul de finante de la Roma, Giulio Tremonti, a incercat sa asigure bugetului de stat fonduri suplimentare prin care sa fie acoperita scaderea incasarilor din primul semestru pe fondul crizei economice.

Presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a acceptat sa promulge decretul lege, subliniind insa public ca guvernul va trebui sa obtina si aprobarea BCE si a Bancii Italiei inainte de a proceda cu aplicarea acestui impozit.

Drept urmare, premierul Silvio Berlusconi a comunicat ca guvernul este de acord cu conditionarea sefului statului.

Guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, a criticat deschis de la inceputul anului politicile financiar-economice si de cheltuieli ale guvernului, tragând semnale de alarma fata de cresterea alarmanta a datoriei publice a tarii care la sfârsitul lui 2009 ar urma sa atinga cota record de aproape 117% din PIB, adica peste 1.775 miliarde de euro, in conditiile in care in aprilie 2008, inainte de venirea la guvernare a cabinetului Berlusconi, valoarea acesteia era de circa 1.648 miliarde de euro.

În conditiile in care Italia are una dintre cele mai mari datorii publice din lume, guvernul de la Roma adoptase in toamna lui 2008 un plan trienal initiat de ministrul Tremonti prin care se urmarea reducerea acesteia, insa venirea crizei economice cu scaderi semnificative ale incasarilor bugetare si cresterea cotei ajutoarelor sociale si a stimulentelor financiare pentru redresarea economiei a dat complet peste cap intentiile cabinetului Berlusconi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.