Problemele fermierilor europeni producători de lapte

0

Daca ii intrebam pe producatorii de lapte europeni de ce au scazut preturile la laptele neprelucrat, ei nu vor da vina, ca toata lumea, pe criza economica sau pe cererea scazuta, ci pe Uniunea Europeana si pe esecul sau de a sustine preturile.

Daca fermierii din alte parti ale lumii sunt intr-un mod bolnavicios dependenti de ajutorul de la stat, fermierii europeni sunt atât de obsedati de necesitatea unei reglementari a pietii incât cea mai mare criza economica din ultimii 70 de ani abia le atrage atentia, noteaza publicatia britanica The Economist.

Ceea ce vor fermieri nemultumiti in primul rând este pastrarea plafonului de productie la lapte, in conditiile in care, incepând din 2008, aceste cote au inceput sa coboare lin spre desfiintare, ca parte a unei modeste serii de reforme intreprinse asupra Politicii Agricole Comune (PAC).

Protestatari dau vina pentru scaderea de azi a preturilor la lapte pe o usoara scadere a cotelor maxime de anul trecut si de anul acesta, in timp ce unii doresc ca noi limitari ale productiei sa fie impuse imediat pentru a produce lapte mai putin si astfel mai scump.

Însa fortele pietii explica cu mult mai bine pretul scazut la lapte decât decizia UE de a-si reduce interferenta. Sa ne uitam la fapte.

Desi pe teritoriul european sectorului producator de lapte i s-a permis sa isi creasca productia cu in jur de 2% in anul 2008-2009, fermierii nu au fost dispusi sa accepte jocul.

Într-adevar, productia de lapte in UE a scazut cu 0,9%, lasând productia totala europeana cu aproximativ 4% sub cota.

Cu alte cuvinte, majoritatea fermierilor raspund la fortele pietii. Si cu toate acestea, protestatarii din sectorul producator de lapte vor intoarcerea la planificarea statala.

Un grup de lobby al fermierilor, European Milk Board, doreste ca productia de lapte a UE sa fie redusa cu 5% imediat, fie prin cote, fie platind fermierii sa isi limiteze productia.

Solutia este seducator de simpla. Fermierii sufera: preturile la laptele neprelucrat au scazut pâna la jumatate in unele tari comparativ cu 2007, sub costul de productie al laptelui la multe ferme.

Impunerea de cote stricte ar creste preturile. Pe de alta parte, preturile record la lapte din 2007 au fost un boom cauzat de multi factori, cum ar fi o noua cerere de pe pietele emergente sau evenimente neprevazute.

Prin contrast, recesiunea a afectat vânzarile in cazul brânzeturilor, un aliment relativ scump.

A fost o lovitura pentru fermierii europeni, de vreme ce productia de brânza consuma aproape jumatate din tot laptele european. Mai mult, fermierii europeni sunt divizati.

Daca in tari cum ar fi Italia, Danemarca sau Olanda ei doresc sa produca peste cotele permise, productia franceza de lapte este cu mult sub plafonul stabilit de cota, ca urmare a legislatiei nationale, care impiedica productia in zone traditionale pentru producerea de lapte cum ar fi Normandia si o incurajeaza in regiuni neproductive cum ar fi cea a Alpilor.

În ceea ce priveste cotele, indiferent ce declara in public ministrii agriculturii, majoritatea guvernelor europene, inclusiv Franta, sunt decise sa le aboleasca.

Pe de alta parte, sub presiunea guvernelor nationale, s-a produs o indepartare de la o abordare bazata exclusiv pe piata, Uniunea Europeana urmând sa cheltuiasca 600 de milioane de euro in acest an pe subsidii la export si pe cumpararea de produse lactate de care nu are nevoie si care se vor strica in depozite.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.