Proiectul centralei de la Belene va fi abandonat

0

Proiectul centralei nucleare de la Belene (Bulgaria) va fi abandonat din lipsa de finantare, sustine un articol publicat, vineri, in cotidianul economic german Financial Times Deutschland (FTD).
“Obtinerea finantarii a esuat”, a declarat o sursa din apropierea acestui dosar pentru FTD.

Potrivit acestei surse, guvernul de la Sofia urmeaza sa anunte saptamâna viitoare abandonarea acestui proiect estimat la patru miliarde de euro vizând constructia a doua reactoare nucleare, cu o capacitate de 1.000 de Megawati fiecare.

Zilele trecute, noul ministru bulgar al Energiei si Economiei, Traicho Traikov, a declarat ca Bulgaria va continua sa se implice in proiectul gazoductului South Stream, dar ca trebuie sa reevalueze necesitatea construirii unei noi centrale nucleare de 2.000 de Megawati.

“Trebuie acum sa gasim raspunsuri la intrebarile daca Bulgaria are intr-adevar nevoie de o astfel de capacitate de generare, cât de mult ar trebui sa coste energia electrica produsa pentru a face proiectul profitabil si daca exista o piata pentru energia electrica la acel pret”, a declarat luni Traicho Traikov.

Decizia de a abondona acest proiect constituie o lovitura grea pentru grupul german RWE, care controleaza 49% din proiectul centralei de la Belene, având in vedere ca luna trecuta un tribunal olandez i-a interzis sa preia o participatie de 50% detinuta de compania Essent la centrala de la Borssele (singura centrala nucleara din Olanda).

RWE, al doilea grup de utilitati din Germania, are mai multe centrale pe carbune si trebuie sa-si diversifice sursele de productie pentru a-si imbunatatii nivelul emisiilor de CO2, in caz contrar urmând sa plateasca scump pentru a achizitiona drepturi de poluare.

Contractul referitor la centrala de la Belene, cu o valoare de 3,977 miliarde euro, a fost semnat la data de 18 ianuarie 2008 cu prilejul unei vizite la Sofia a presedintelui rus Vladimir Putin.

Centrala de la Belene, cea de a doua centrala nucleara din Bulgaria dupa cea de la Kozlodui, urma sa fie construita de grupul rus OAO Atomstroyexport, controlat in proportie de 49,8% de gigantul Gazprom.

Atomstroyexport este societatea care a construit majoritatea centralelor nucleare din fostul lagar socialist, inclusiv cea de la Kozlodui (Bulgaria).

Centrala de la Belene trebuia sa va fie compusa din doua unitati de 1.000 Megawati fiecare, dintre care prima urma sa inceapa productia de energie electrica in luna decembrie 2013 si a doua in luna iunie 2014.

Centrala de la Belene trebuia sa compenseze pierderile rezultate ca urmare a inchiderii reactoarelor trei si patru de la Kozlodui.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.