EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Putin nu se mai opune proiectului Nabucco

0

Premierul rus Vladimir Putin a desfasurat joi o vizita oficiala la Ankara, in timpul careia au fost semnate mai multe acorduri si protocoale importante, inclusiv privind constructia gazoductului Blue Stream-2 si inceperea lucrarilor la South Stream (ambele proiecte sunt controlate de gigantul rus Gazprom).

În lupta sa istovitoare impotriva gazoductului Nabucco (considerat unul de alternativa la cele rusesti), a venit sa-l sprijine pe Putin si premierul italian Silvio Berlusconi.

Însa, potrivit cotidianului rus Kommersant, Vladimir Putin si-a schimbat in mod brusc atitudinea fata de Nabucco: premierul rus s-a impacat cu inevitabilul si incearca acum sa profite la maxim de pe urma acestuia.

În timpul conferintei de presa de dupa semnarea documentelor, Vladimir Putin si omologul sau turc Recep Tayyip Erdogan au subliniat la unison ca nici gazoductele South Stream si Nabucco, nici oleoductele Burgas-Alexandroupolis si Samsun-Ceyhan nu sunt concurenti de neconciliat.

“South Stream nu blocheaza Nabucco si noi nu suntem impotriva”, a declarat premierul Vladimir Putin, citat de cotidianul rus Vremia Novostei.

“Între proiectele Samsun-Ceyhan si Burgas-Alexandroupolis exista si mai putina concurenta, iar volumul de combustibil poate fi distribuit (intre proiecte).

De altfel, cu cât mai multe proiecte de infrastructura exista, cu atât este mai bine: aceasta creaza un sistem sigur si stabil de aprovizionare cu energie a Europei”, a subliniat Putin.

La rândul sau, premierul turc a declarat ca South Stream si Nabucco nu sunt concurente, ci reprezinta un fel de “extindere de asortiment, o diversificare”.

Tayyip Erdogan constientizeaza foarte bine ca realizarea ambelor proiecte va face din Turcia una dintre cele mai importante tari de tranzit energetic din Europa.

Silvio Berlusconi, care auzea in casti traducerea sincrona, din turca si rusa, dadea din cap afirmativ, relateaza Vremia Novostei. Potrivit cotidianului rus Gazeta, principala victorie a negocierilor de la Ankara a devenit acordul Turciei de a sprijini South Stream.

Totusi, nu este exclus ca in ultimul moment turcii sa aleaga Nabucco, mai completeaza cotidianul.

În opinia analistului rus Dmitri Aleksandrov, citat de Gazeta, acordul Turciei de a permite accesul pe teritoriul sau a gazoductului South Stream nu inseamna anularea participarii sale la proiectul Nabucco, considerat o alternativa la cel rusesc.

Nu este exclus ca din “asortiment” Turcia sa aleaga mai târziu ceea ce va considera mai atractiv.

“Turcia participa deja la Nabucco, iar aderarea sa la South Stream arata doar ca Ankara cântareste ambele variante”, considera Aleksandr Satilov, expert rus de la Centrul pentru conjunctura politica de la Moscova.

Potrivit expertului, in final autoritatile turce vor actiona oricum tinând cont de conjunctura politico-economica, dupa ce vor decide ce este mai avantajos pentru ea. Gazoductul Nabucco este menit sa livreze in tari din Europa gaz din regiunea transcaspica si, posibil, din Iran si Irak.

La proiect participa Austria, Bulgaria, Germania, România, Turcia si Ungaria.

Dupa cum precizeaza Gazeta, pentru participanti Nabucco este important nu atât din punct de vedere economic, cât mai ales politic: Europa vrea sa-si diversifice importurile de gaz, pentru a-si diminua dependenta fata de Rusia, in timp ce Moscova incearca in orice chip sa nu admita acest lucru.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.