Recesiunea economică s-a mai atenuat, dar economia mondială nu a ieşit încă din criză

În pofida timidelor semne ale revigorarii, economia mondiala nu a scapat inca din ghearele crizei si risca sa fie afectata pe termen lung de somaj si de problemele ridicate de sistemul bancar international foarte slabit, conform mai multor experti si analisti economici, informeaza AFP.

Parca ametita de constatarea unor indicatori economici mai buni decât cei prevazuti prin luneta aburita de criza a analistilor economici, administratia americana s-a grabit sa proclame inceputul sfârsitului crizei economice globale, animata si de semnalele venite de la China care continua sa afiseze o crestere economica substantiala chiar si atunci când restul lumii economice se afla in apa pâna la gât.

Anuntatul sfârsit al crizei inseamna calm pe pietele financiare care sunt asteptate sa creasca. “Exista semne ale incetinirii crizei”, sustine si un fost inalt oficial al Fondului Monetar International, care insa a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Astfel, riscul unei noi convulsii economice cu efecte resimtite global, precum cea a prabusirii bancii americane Lehman Brothers – ce s-a aflat in epicentrul crizei mondiale – pare sa se fi diminuat considerabil.

“Statele folosesc toate mijloacele de care dispun pentru a evita falimentul unei noi institutii financiare majore”, comenteaza Cinzia Alcidi, economist la Centrul pentru Studii Europene de la Bruxelles.

“Am evitat prabusirea castelului de carti de joc al finantelor internationale”, s-a marginit sa comenteze si Elie Cohen, economist la Centrul National francez de Cercetare Stiintifica (CNRS).

Si totusi nu trebuie sa ne abandonam optimismului pentru ca sfârsitul crizei este sinonim cu o puternica crestere economica, crestere ce nu a fost inca obtinuta, mai avertizeaza analistii economici.

“Economia mondiala va stagna la un nivel foarte scazut pentru un timp foarte indelungat”, prezice François Bourguignon, fost vice-presedinte al Bancii Mondiale, explicând ca trâmbitatul sfârsit al crizei este de fapt doar sfârsitul prabusirii economice, in timp ce iesirea completa din criza presupune si cladirea unor trepte solide pentru ridicarea economica la nivelul anterior prabusirii.

“Pentru moment criza este tinuta sub control, dar efectele sale sunt in continuare foarte grave”, mai subliniaza Elie Cohen, care estimeaza ca economia mondiala se afla “la momentul adevarului”.

Explozia somajului constituie un test economic major. Conform Organizatiei Internationale a Muncii, pe glob s-ar putea afla pâna la sfârsitul acestui an cu peste 59 de milioane de someri mai mult decât cifra inregistrata in 2007, fapt ce reprezinta o crestere de 31%, iar stagnarea recesiunii sau oprirea prabusirii economice, nu este echivalenta inversarii acestei tendinte de proliferare a somajului.

“Într-o economie care se opreste din cadere dar care stagneaza sau incepe sa urce foarte incet, somajul va continua sa creasca”, sustine si François Bourguignon.

Consecinta directa a acestei situatii este ca venitul pe gospodarie va scadea, fapt ce va atrage dupa sine si scaderea consumului, unul dintre principalele motoare ale economiei.

“Cresterea economica mondiala nu va mai fi alimentata in mod artificial de capacitatea de indatorare a gospodariilor americane”, mai sustine Elie Cohen.

Capacitatea bancilor de a sustine relansarea economica constituie un alt motiv de neliniste pentru experti, in special in cazul Europei unde firmele si companiile sunt dependente exclusiv de credite bancare pentru a-si putea finanta investitiile.

“Daca nu vom indeparta umbrele care planeaza asupra sistemului bancar, vom avea de infruntat un risc major de pierdere a impulsului de crestere economica in Europa”, a sustinut Nicolas Véron, cercetator la centrul de Studii din Bruegel, reamintind faptul ca SUA au desfasurat deja o serie de teste de stres asupra principalelor banci de peste ocean.

Un alt motiv de ingrijorare il reprezinta degradarea continua a finantelor publice ale statelor.

Conform datelor FMI, tarile in curs de dezvoltare ar putea ajunge pâna in 2014 sa fie indatorate la un nivel de peste 120% din produsul lor intern brut, situatie in care ar fi foarte greu pentru aceste state sa se dezvolte economic sau sa mai primeasca alte imprumuturi pe pietele financiare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.