Sectorul fructelor şi legumelor din Franţa este puternic afectat de diminuarea preţurilor

0

Cei 27.000 de producatori francezi de fructe si legume vor rambursa sute de milioane de euro reprezentând subventii ilegal percepute intre 1992 si 2002.

Aceasta cerere a Comisiei Europene, retransmisa de ministrul francez al agriculturii, Bruno Le Maire, este cu atât mai mult respinsa de sindicatele agricole cu cât intervine intr-un context de criza a sectorului, datorata scaderii puternice a preturilor.

În raport cu ultimii cinci ani, Federatia Nationala a Sindicatelor Producatorilor Agricoli (FNSEA) afirma ca pretul caiselor a scazut cu 28% la sfârsitul lui iulie, al anghinarei cu 30% si cel al prazului cu 38%. Numai pretul rosiilor a crescut cu 16%.

“Scaderea preturilor ne loveste din plin”, afirma Laurent Ducurtil, producator de fructe din departamentul Gard (sudul Frantei). “Kilogramul de piersici se vinde anul acesta la un pret cuprins intre 0,90 si 1,60 euro, in timp ce costul productiei se situeaza intre 0,80 si 1,30 euro”, explica acest producator care exploateaza 20 de hectare.

El prevede o pierdere de 90.000 de euro in acest an. Iar productia a fost anul acesta de “calitate exceptionala”, datorita bunelor conditii climatice, asa cum preciza la mijlocul lui iulie Asociatia interprofesionala de fructe si legume (Interfel).

Cantitatile sunt mult mai importante pe piata franceza deoarece “unii producatori belgieni sau olandezi” au trimis in Hexagon “productia pe care nu au putut s-o vânda in tarile din est din cauza crizei”, potrivit Interfel.

Jean-Bernard Bayard, secretarul general adjunct al FNSEA, vorbeste de o problema mai structurala: concurenta “neloiala” a tarilor din Europa de Sud si de Est unde costul mâinii de lucru este cu mult mai mic decât cel al producatorilor francezi.

Or, afirma acesta, mâna de lucru, care reprezinta 94.000 in echivalent timp complet pentru arboricultura, legume si flori, poate ajunge la 80% din costurile de productie din arboricultura.

“La producatorul spaniol, un salariat este platit cu 7 euro/ora, adica de 1,8 ori mai putin ca la noi. Or, 60% din pretul unui kilogram de piersici corespunde mâinii de lucru”, precizeaza Laurent Ducurtil.

O alta “denaturare a concurentei”, potrivit FNSEA, este legata de normele sanitare mult mai suple acordate unor tari, in timp ce producatorii francezi trebuie sa respecte norme din ce in ce mai stricte. Este cazul adaugarii de produse fitosanitare.

O masura coercitiva care nu vizeaza importatorii chinezi sau nici pe cei din Europa de Est. Si referitor la aceasta situatie, se cere o armonizare a reglementarilor.

În pofida scaderii preturilor platite producatorilor francezi, consumul de fructe si de legume ramâne destul de slab.

Vânzarile en gros autorizate recent si care permit distribuitorilor sa vânda fructe si legume in parcari, in cantitate mare la un pret mai redus, pentru a resorbi excesul de stocuri, nu au inca un succes prea mare.

Necompensata de o crestere a vânzarilor, scaderea pretului cu amanuntul se traduce printr-o diminuare a pretului platit producatorului, iar aceasta “presiune asupra preturilor afecteaza un mare numar de exploatatii”, potrivit Interfel.

În arboricultura, precizeaza FNSEA, care se bazeaza pe date publicate de Institutul National de Statistica si Studii Economice (INSEE) la 1 iulie 2009, venitul pe activ nesalariat al exploatatiilor a scazut cu 37,3% in 2008 fata de anul precedent.

La producatorii de legume si flori, veniturile au scazut cu 15,2% in 2008. În perioada 2000 – 2007, numarul de exploatatii agricole din horticultura si legumicultura a scazut de la 12.597 la 9.658 (- 23%). În sectorul fructelor, scaderea este de 25%. Numarul de exploatatii a scazut in sapte ani de la 12.187 la 9.137.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.