Cu 5 miliarde ROL, fosta tabără Poiana a fost transformată în parc turistic

– Fostul director general al Iassyfarm (în perioada 1999-2000), Sorin Coteanu, şi-a deschis, pe 5 august, în cel mai înalt punct din judeţul Iaşi, un parc turistic întins pe 1,5 hectare de teren, în mijlocul unei păduri de conifere.

.

După trei luni de lucrări de renovare şi modernizare, fosta tabără de copii de la Poiana, judeţul Iaşi, a fost transformată într-o zonă de agrement formată dintr-o cabană cu restaurant, cinci căsuţe din lemn, teren de sport şi alte anexe.

Noua amenajare şi-a deschis porţile, după 20 de ani de uitare în paragină, în urma unei investiţii de peste 500.000 RON (5 miliarde ROL) a firmei Comur SRL, administrată de Sorin Coteanu.

Preluată prin concesionare de la primăria Deleni, fosta tabără, fără apă curentă şi canalizare, avea în dotare o cabană veche, ce a trebuit renovată şi modernizată din temelii. „Reabilitarea clădirii vechi, de 170 mp, a costat 2,5 miliarde ROL şi a rezultat un restaurant, cu specific românesc, cu capacitatea de 70 de locuri. La etaj, am amenajat trei camere cu două paturi, dotate cu TV”, ne-a spus Sorin Coteanu, administratorul SC Comur SRL. De asemenea, la exterior există o terasă – berarie, în stil german.

Un miliard ROL pentru 5 cabane din lemn

Vechile căsuţe din lemn au fost înlocuite cu căbănuţe, de 20 mp fiecare, cu izolaţie termică şi baie proprie.

„Amenajarea şi instalarea celor cinci cabane din lemn a costat circa 1 miliard ROL. Le-am adus gata construite de la un producător local, la circa 3.500 de euro bucata, după care le-am făcut finisajele şi instalaţia electrică şi sanitară”, ne-a explicat Coteanu.

Acesta a adăugat că, pe lângă masă, cazare şi pădurea de conifere din jur, turiştii se pot relaxa pe un teren pentru activităţi sportive sau în plimbari pe aleile din jurul lacului. „Amenajarea turistică este situată în Parcul dendrologic Poiana, la 80 km de Iaşi sau o ora de mers cu maşina. Mai exact, de la Hârlău se virează stanga spre localităţile Maxud-Deleni-Poiana. Suprafaţa parcului dendrologic este de 7,7 hectare, iar parcul turistic utilizează 1,5 hectare”, a precizat administratorul.

Ofertă „2 în 1” la cazare

Pentru a-şi atrage turiştii, Coteanu a adăugat că, datorită unui microclimat propriu dat de pădure şi de lac, dar şi pentru că se află la cea mai mare altitudine din judeţul Iaşi, temperatura în cadrul parcului turistic este cu 6-7 grade Celsius mai redusă decât în aglomerările urbane.

„Am pregătit oferte speciale şi la cazare şi la masă. Numai în luna august 2009, turiştii care se vor caza pentru un sejur de minim 2 nopţi consecutive vor beneficia de servicii de cazare gratuite pentru o noapte. Tarifele sunt de 120 RON/noapte, în căsuţele din lemn cu baie proprie, 80 RON, în cabană şi 40 RON pentru o noapte în căsuţele tip camping”, a spus  Coteanu.

Fosta RAJAC, principala piedică în proiect

Primul pas în demararea aceste afaceri a fost preluarea concesiunii locaţiei, în urmă cu doi ani. Consiliul Local Deleni a cedat vechea tabără rămasă neexploatată, în schimbul unei redevenţe anuale de 100 milioane ROL.

„Abia în primăvara acestui an, am reuşit să demarăm lucrările. Cele mai mari greutăţi le-am avut cu racordurile la apă şi canalizare, din cauza demersurilor greoaie pe care a trebui să le facem pe lângă fosta RAJAC Iaşi. Chiar dacă zona beneficiază de ape subterane a trebuit să ne racordăm la RAJAC pentru că suntem unitate de alimentaţie publică. Dacă am fi vrut să utilizăm pânza freatică am fi avut nevoie de omologări de specialitate care ne-ar fi întârziat şi mai mult”, ne-a împărtăşit omul de afaceri ieşean o serie din piedicile întâmpinate în derularea investiţiei.

De la comerţ cu medicamente, la turism

Omul de afaceri este conştient de faptul că nu şi-a deschis parcul turistic în cea mai bună perioadă din punct de vedere economic, dar speră totuşi să atragă suficienţi clienţi pentru ca locaţia să se poată autofinanţa.

„Am deja 10 angajaţi dintre oamenii din localitate. Aveam în plan să construim şi o piscină şi terenuri de tenis, însă situaţia economică ne-a determinat să mai amânăm pentru o perioadă aceste proiecte investiţionale. Mai mult, intenţionăm să construim o pensiune, de această dată, prin atragerea de fonduri nerambursabile”, ne-a mai spus Sorin Coteanu.

În anii, 1999-2000 Sorin Coteanu a condus societatea Iassyfarm SRL, în calitate de director general, pentru ca apoi să-şi dezvolte propriul lanţ de farmacii. Astfel, acesta se ocupă de activitatea turistică prin societatea Comur SRL, înfiinţaţă în 1995, iar de cea de comerţ cu medicamente prin SC Iassycom Pharma SRL, înfiinţată în 2008..

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.