Cum devii proprietar peste maşinile luate în leasing, plătind doar 100 euro/bucata?

Din 2004, de când Gheorghe Nichita este primarul Iaşului, în curtea Palatului Roznovanu au intrat 20 de maşini – 8 Skoda şi 12 Logan. Toate autoturismele au fost achiziţionate prin leasing operaţional, urmând să fie returnate la firme. Printr-un simplu joc de cuvinte, autoturismele au devenit până la urmă proprietatea primăriei: leasingul operaţional a fost transformat, din vârful pixului, în leasing financiar.

.

Patru Skode au fost achiziţionate prin leasing în 2005, 12 autoturisme marca Logan au fost luate în leasing în 2008 şi alte patru Skode au fost achiziţionate tot prin leasing în 2009.

Autoturismele au fost luate în leasing deoarece legea interzice instituţiilor publice să achiziţioneze maşini de import. Primăria, dorind atât maşini româneşti, cât şi maşini de import, a găsit această modalitate de a ocoli legislaţia.

Procedura de leasing operaţional presupune folosirea maşinilor pe o perioadă determinată, fără posibilitatea cumpărării acestora, iar leasingul financiar include sistemul buy-back.

330.000 de euro pe 8 Skoda şi 12 Logan-uri

În 2005, Primăria a încheiat un contract în valoare de 107.861 euro cu SC Internaţional Leasing SA pentru închirierea a patru autoturisme Skoda.

Skodele trebuiau returnate la firmă în aprilie 2009, deoarece atunci expira valabilitatea contractului.

Acestea au devenit însă proprietatea Consiliului Local, fiind achiziţionate cu 100 euro/bucată, chiar dacă prin contractul de leasing operaţional acest lucru nu se poate face.

„Cei de la International Leasing şi-au schimbat statutul şi nu am mai returnat maşinile. Firma nu se mai ocupă de leasing. Contractul nostru era unul de leasing financiar şi includea sistemul buy-back, de aceea am achiziţionat cele patru autoturisme cu un preţ rezidual”, ne-a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei.

Declaraţiile directorului tehnic sunt contrare răspunsului oficial dat de municipalitate prin intermediul şefului Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (CIC), Vasile Tiron, care arată că a fost vorba de leasing operaţional, şi nu leasing financiar.

Mai mult, în urmă cu patru luni, Primăria a mai încheiat un contract de leasing, în valoare de 92.839 euro, cu o altă firmă pentru achiziţia altor patru maşini marca Skoda. Teoretic, acestea vor trebui returnate în 2013.

Anul trecut în luna martie, Primăria a încheiat un alt contract prin care a achiziţionat, tot în leasing, 11 autoturisme şi o autoutilitară marca Logan. Valoarea contractului este de 129.222 euro, iar valabilitatea sa expiră în 2011.

Sursa: Ziua de Iaşi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.