FMI: O recesiune foarte severă a atins România

România se află într-o foarte severă recesiune, prognoza FMI privind creşterea economică a României până la sfârşitul anului 2009 fiind de minus 8 – minus 8,5% în 2009, a anunţat luni şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional pentru România, Jeffrey Franks.

‘Un minus 8 sau 8,5 la sută din punctul de vedere al descreşterii economice e o recesiune severă. Majoritatea factorilor care ne duc la această prezumţie reflectă lucrurile care s-au întâmplat în prima jumătate a anului şi mai puţin ceea ce se va întâmpla.

Primul trimestru a fost mai râu decât anticipasem. Şi trimestrul doi vor arăta că şi acesta a fost mult sub aşteptările noastre iniţiale’, a spus Jeffrey Franks.

Responsabilul FMI a arătat că inflaţia a scăzut însă mai repede decât se aştepta, iar proiecţia Fondului a fost revizuită la un nivel de 4,3 la sută pentru anul 2009.

FMI a revizuit şi proiecţia privind deficitul de cont curent al României în 2009, care s-a contractat mai repede decât anticipa instituţia financiară internaţională.

Fondul estimează un nivel al deficitului de cont curent de 5,5 la sută din PIB la finele anului 2009 faţă de şapte la sută cât prognoza în luna martie, la momentul negocierilor pentru programul de asistenţă cu România.

Totuşi, România a îndeplinit ţintele cantitative în ceea ce priveşte arieratele, a precizat Jeffrey Franks.
,,Am ajuns la un acord pentru evaluarea acestei prime perioade de evaluare a asistenţei pentru România, cu ceea ce s-a făcut până acum şi cu ceea ce este necesar să se facă de acum înainte’, a spus Franks.

FMI a prezentat luni concluziile primei evaluări a acordului stand-by cu România. Timp de o săptămână reprezentaţii FMI s-au întâlnit cu autorităţile române, precum şi cu reprezentanţi ai patronatelor, sindicatelor şi ai băncilor.

Delegaţia Fondului se află în România din 29 iulie 2009 pentru a evalua respectarea ţintelor fixate României, în funcţie de care va fi acordată a doua tranşă a împrumutului contractat de statul român.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.