Impozitul forfetar, anulat parţial de la 1 ianuarie

– Primul ministru Emil Boc a declarat astăzi că Guvernul a decis ca de la 1 octombrie să suspende impozitarea profitului reinvestit şi să restrângă impozitul forfetar la anumite domenii de activitate, începând cu 1 ianuarie 2010.

.
Membrii coaliţiei de guvernământ au decis şi menţinerea, în continuare, la acelaşi nivel, a cotei unice de impozitare şi a TVA.

Am hotărât să introducem neimpozitarea profitului reinvestit, de la 1 octombrie 2009. De la 1 ianuarie 2010, impozitul forfetar va fi restrâns la anumite domenii şi activitaţi care vor fi decise de specialiştii din Ministerul de Finanţe„, a mai spus Emil Boc.

De asemenea, tot de la 1 octombrie vor fi majorate pensiile cu 2%, conform calendarului stabilit iniţial.

Săptămâna trecută, Emil Boc a declarat că impozitul forfetar ar trebui aplicat pe viitor în acele domenii şi activităţi unde evaziunea fiscală nu poate fi combătută altfel, dând ca exemplu restaurantele.

“Eu cred că primul scop al impozitului minim a fost atins – de a-i obliga pe aceia care aveau firme fantomă (…) să decidă: le menţin sau le închid. Cred că, pentru viitor, impozitul forfetar, aşa cum a fost el conceput, trebuie să se restrângă la acele domenii şi activităţi unde evaziunea fiscală nu poate fi altfel combătută şi eliminată – cum ar fi, de exemplu, domeniul restaurantelor. Pot fi şi alte domenii, ar trebui identificate”, a declarat premierul Emil Boc într-o conferinţă de presă.

Parerea lui Emil Boc referitoare la efectul „benefic” al impozitului minim nu este susţinută însă de analiştii economici care spun că, per ansamblu, impozitul forfetar este o greseala, acesta lovind in micii intreprinzatori.

„Se vehiculeaza acum niste sume de ordinul a 200 milioane de euro care ar intra din impozitul forfetar. Trebuie scazut ce se pierde cu acest impozit. Per ansamblu se pierde, nu se castiga din impozitul minim„, a declarat, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.

„Chiar daca am spune ca nu e vorba de sume mari, depinde din perspectiva cui privim. Pentru niste multimilionari sigur ca nu e vorba de sume mari. Pentru mici meseriasi, pentru mici comercianti pentru care 500 sau 1000 euro conteaza, sunt sume mari si prefera sa-si inchida portile sau sa-si inghete activitatea decat sa plateasca statului.

Asta este si imoralitatea acestui impozit pentru ca, practic, statul ne spune ca  nimeni in Romania nu are voie sa faca pierderi cu exceptia lui. Deci, ai, n-ai castig, dai impozit la stat.

Dar statul e cumva pe plus? Statul e cel mai mare pe minus. Guvernul ar trebui sa fie primul care ar trebui sa plateasca impozitul minim, daca stam sa ne gandim la 8% deficit bugetar. Deci este un impozit imoral. Nu spun ca e doar gresit economic dar si imoral pentru ca ii ceri micului intreprinzator sa fie pe plus cand, tu ca stat nu esti in stare sa fi macar pe un minus mai decent, nu pe unul atat de mare”, este de părere Liviu Voinea.

Citește și
4 Comentarii
 1. Ovidiu spune

  Subscriu la parerea d-lui Liviu Voinea. Uluitor este faptul ca Poc, vrea sa ne explice totusi, ca ei chiar au avut o strategie bine gandita cand au introdus acest impozit.
  Acum il vor restrange doar la cateva activitati, urmand ca totul sa revina la normal. GRESEALA MARE!
  Firmele mici, care functionau in legalitate, si care contribuiau cu putin, dar contribuiau, la bugetul statului, si care s-au inchis din cauza acestui impozit forfetar, nu vor mai reincepe curand activitatea.
  Lipsa unui cadru legislativ stabil in care sa activezi, creeaza o stare de maxima incertitudine, mai ales in contextul economic actual. Raul facut nu va fi atat de usor reparat cum crede Poc, care poate sa se linga pe bot de banutii pe care-i aduceau odata acei mici intreprinzatori.

 2. Buzoianu' spune

  Raul a fost deja produs…Firmele mici si corecte care s-au inchis, n-or sa mai porneasca prea curand..sau poate deloc…iar cei care au inchis..adio..nu vor mai pornii deloc…asa ca acum degeaba il restrange sAu il anuleaza..sau ce naiba or vrea ei sa-i faca..NU MAI AJUTA LA NIMIC…SI-AU SAPAT SINGURI GROAPA…

 3. SORIN spune

  Intr-adevar, firmele mici nu numai ca aduceau un profit fie el si mic, dar dadeau de lucru, asigurau un servici pt. una, doua, sau trei persoane. Prin aceasta masura, acest impozit forfetar, guvernul nu a facut altceva decat sa mareasca nr. somerilor, pe care acele firme mici nu au mai putut sa sustina angajatii si au fost nevoite sa-si suspende activitatea.De reparat nu se mai poate repara raul facut, toate aceste incercari de a” drege busuiocul” sunt tardive. PACAT, aveam multa incredere in acest guvern…

 4. vlahul a spune

  Impozitul „forfetar” seamana mmai mult a raketism: daca vrei sa deschizi un business in Ro. trebuie sa dai …atit pe luna. Propun introducerea acestui impozit la urmatoarele categorii de bussinitari: toti parlamentarii , si angajatii guvernului inclusiv politie si armata 9exclus militari in serviciul obligatoriu), casinourile, prostituatele, avocatii, doctorii si popii, toate posturile de televiziune si radio, precum si intreaga media scrisa, care se ocupa de propaganda manipulativa, Coca Cola in mod special si toate supermarcheturile care obliga producatorii sa introduca substante chimice extrem de cancerigene sau foarte periculoase in alimente si bauturi , pentru ca apoi sa otraveasca publicul consumator in scopul obtinerii de profituri in alt domeniu unde au investitii: sanatatea, constructorii de drumuri care nenorocesc familii omorind oamenii din indolenta, nesemnalizind locurile periculoase sau lasind spatii de drum fara amenajari corecte traficului si introducind in spatiul de trafic obstacole ca: ingustari de poduri, garduri pentru parcari si SANTURILE care nu exista decit in Ro.etc, companiile farmaceutice care lanseaza virusi de laborator ca sa vinda apoi vaccinuri ,periculoase oricum si care apoi creaza alte daune organismului facilitind tot cistigul producatorului de medicamente, TUTUROR CELOR CARE din principiu, considera „POPORUL” o adunatura de prosti care trebuie sa devina sclavi, sa nu gindeasca, sa nu actioneze , decit in functie de comenzile date de catre CEI MAI MARI HOTI reprezentati de GUVERN si care actioneaza prin intermediul primariilor si al politiei. PROPUN ca impozitul acestora sa se ridice la minimum un miliard de euro pe secunda ….

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.