Jale printre bugetari

2

– Toţi cei 1,4 milioane de angajaţi la stat vor sta acasă câte zece zile, fără plată, până la sfârşitul lui 2009. La anul, 150.000 dintre ei ar putea fi daţi afară. Salariile şi pensiile vor fi îngheţate în acest an şi probabil şi anul viitor.

.
Executivul de la Bucureşti va trimite în toamnă în concediu fără plată toţi angajaţii din sectorul bugetar, măsura fiind luată pentru diminuarea cheltuielilor statului din acest an. Iniţial, perioada vehiculată pentru a-i trimite pe toţi bugetarii în concediu neplătit a fost de două-trei săptămâni, dar ultima variantă, aflată şi ea încă în discuţie, este de doar zece zile lucrătoare.

Măsura îi va viza pe toţi cei aproape 1,4 milioane de angajaţi din sistemul bugetar, atât cei din aparatul central şi local, cât şi cei din instituţiile descentralizate, şi va fi aplicată în perioada septembrie-noiembrie.

Potrivit unui calcul recent al cotidianului „Business Standard“, acest concediu neplătit, timp de zece zile, ar aduce o economie totală la bugetul de stat de circa 350 de milioane de euro, adică undeva la 0,37% din PIB, pentru perioada care a mai rămas până la sfârşitul acestui an.

Nu este singura măsură de austeritate bugetară imediată avută în vedere de Guvern pentru a mai tăia din cheltuielile acestui an: pensiile nu vor mai fi mărite.

Potrivit programului de guvernare, în 2008, valoarea punctului de pensie ar fi trebuit să crească, în două etape, cu 5%: 3% de la 1 aprilie (majorare deja făcută) şi alte 2% de la 1 octombrie, majorare care nu va mai fi operată, potrivit surselor din Guvern.

Guvernul are în plan şi alte tăieri de cheltuieli, care să permită, pe termen mediu şi lung, readucerea deficitului bugetar aproape de plafonul de 3%, indispensabil pentru trecerea României la euro.

Cea mai dureroasă dintre ele: concedierea, până la jumătatea anului viitor, a 100.000-150.000 de angajaţi din sistemul bugetar, potrivit unor surse guvernamentale.

Celor care rămân în sistem, salariile le vor fi îngheţate până când noua grilă de salarizare a bugetarilor îşi va produce efectele, deci nici la anul salariile nu vor creşte.  Membrii Executivului contactaţi de Cotidianul nu au putut spune ce sectoare de activitate vor fi mai afectate, spunând că această cifră a concedierilor este la nivel de discuţie.

Sursa: Cotidianul

loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. ana-maria spune

    Sa traiti bine!

  2. nicolaie spune

    nu este o solutie viabila ce doreste sa faca guvernul. vor fi blocate institutiile staului, nu va mai fi politia pe strazi, cabinetele medicale si urgentele vor fi inchise, politia de frontiera lasa frontierele deschose armata din strainatate nu-si va mai face misiunile.
    cred ca nici in caz de razboi asa ceva nu se intimpla. mai ganditiva.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.