Liviu Voinea: Românii să nu ia credite în euro şi să nu-şi pună în pericol locul de muncă

0

„Banca isi face business-ul, omul isi ia apartamentul, dezvoltatorul imobiliar isi vinde apartamentele. Toate rotitele se misca dar ceasul sta pe loc. Economia nu merge mai departe.

Programul Prima Casa seamana, ca si consecinte pe termen mediu, cu subprime-ul din SUA”, a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata.

.

– Ce anume nu ar trebui sa faca romanii in perioada urmatoare care se anunta cea mai grea?

Sa nu ia credite in euro, sa nu-si puna in pericol locul de munca pentru ca altul nu vor mai gasi in perioada urmatoare iar flexibilitatea pietei muncii este mult mai mica decat acum un an.

Daca au posibilitatea sa puna un ban deoparte sa-l puna de acum pentru ca s-ar putea sa vina criza de lichiditati mai mare decat cea de pana acum.

– Dumneavoastra ce masuri ati luat cu bugetul personal?

– Am bani in valuta, asta nu inseamna ca e indemn la devalorizare dar este o protectie. Ma feresc sa mai iau credite cel putin in valuta si am implementat la birou o strategie de reducere a costurilor, asa cum foarte multe firme au facut, pentru a tine sub control situatia. Cred ca suntem mai aproape de inceputul crizei decat de sfarsitul acesteia.

– Totusi, celor care au ceva bani si ar vrea sa ii plaseze undeva pentru a-i fructifica, ce le recomandati?

Depinde de apetenta lor pentru risc. Pretul activelor va continua sa scada.

Pentru cine are apetenta la risc, sigur ca poate sa faca astfel de investitii. Pentru cine are niste bani relativ putini pusi deoparte, cel mai bine e sa tina de ei, sa nu-i cheltuiasca, sa-i pastreze in banci chiar si cu dobanzile destul de modice de la noi.

Eu cred ca o perioada de criza pentru o mica parte a populatiei cu apetenta la risc, cu bani multi pusi deoparte poate fi o oportunitate. Pentru marea majoritate a populatiei, cu putini bani pusi deoparte si reticenta la risc, comportamentul firesc este acela de a-si proteja mica avere.

– Sa presupunem ca dumneavoastra nu ati avea un apartament. V-ati incumeta sa faceti un credit prin programul Prima Casa?

– In momentul in care nu ai un apartament este logic sa te duci sa-ti iei unul. Trebuie insa sa-ti estimezi capacitatea de indatorare. Daca nu as avea un apartament, probabil as incerca sa iau dar asta nu inseamna ca peste 15 ani as fi capabil sa platesc dobanda. Asta nu inseamna ca as avea banii pentru toate comisioanele asociate.

Eu cred ca programul Prima Casa este ca ceasul care mi s-a stricat de dimineata. Toate indicatoarele continua sa functioneze: secundarul, cronometrul,intr-un ritm alert.

Banca isi face business-ul, omul isi ia apartamentul, dezvoltatorul imobiliar isi vinde apartamentele. Toate rotitele se misca dar ceasul sta pe loc. Economia nu merge mai departe.

Acest program nu are efect de antrenare in economie pentru ca permite si achizitia caselor deja construite deci muta banul din buzunarul statului in buzunarul dezvoltatorului imobiliar, care il muta in buzunarul bancii care, mai apoi, il scoate din tara.

Programul Prima Casa seamana, ca si consecinte pe termen mediu, cu subprime-ul din SUA. Ce face teoretic programul Prima Casa? Daca ar functiona, ar permite celor care nu ar putea sa-si ia o casa, sa-si ia o casa. Ce-au facut inovatiile pe termen mediu de tip subprime? Le-a permis celor care nu puteau sa-si ia o casa, sa-si ia o casa. Vine un moment in care, daca te intinzi mai mult decat ti-e plapuma, renunti la casa respectiva, se intoarce casa la stat, nu-ti poti plati ratele.

Integral în Bloombiz.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.