Raportul „Spiru Haret”: despre diplome, numai de bine!

– Ministrul educaţiei a dat verdictul în cazul universităţii cu centre ilegale: desfiinţăm învăţământul la distanţă, la nevoie „lichidăm” USH. Diplomele de licenţă scapă nepătate. Absolvenţii de specializări neacreditate marca „Spiru Haret” pot dormi liniştiţi: diplomele lor sunt valabile, chiar dacă centrele în care au studiat nu au fost niciodată în legalitate.

.

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a prezentat, sâmbătă, în şedinţa extraordinară de la guvern, raportul în cazul Universităţii „Spiru Haret” (USH).

Verdictul: desfiinţarea centrelor cu învăţământ la distanţă din ţară, interzicerea activităţii în cele nouă centre de peste hotare, invalidarea Cartei universitare şi a titlurilor de conferenţiar şi profesor conferite de instituţia condusă de rectorul Aurelian Bondrea, el însuşi nerecunoscut oficial de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).

Replica USH nu a întârziat să apară, ieri, pe acelaşi ton zeflemitor: noi ne vedem de treabă, admiterea continuă, concluziile raportului sunt nelegale.

Andronescu: nu i-am putut separa pe legali de ilegali

Aşadar, la o lună de la izbucnirea scandalului naţional „Spiru Haret”, concluziile raportului final, venit ca urmare a unui amplu control la universitatea particulară, nu conţin niciun cuvânt despre anularea diplomelor obţinute de mii de români după absolvirea unor specializări neacreditate.

Ministrul Andronescu se jură că asta n-are nicio legătură cu recomandările de grijă pentru „absolvenţii de bună-credinţă şi pentru familiile lor”, venite pe linie de partid, prin intermediului lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie sau Marian Oprişan.

„Sunt doar maliţioase comentariile de genul acesta. Dacă i-am fi putut separa pe studenţii de la zi de cei care au făcut studii la distanţă sau la frecvenţă redusă, am fi făcut-o”, a declarat, ieri, Ecaterina Andronescu, pentru EVZ.

„În urma controlului, am descoperit că cei de la «Spiru Haret» au o bază de date unică, în care nu se specifică formele de învăţământ pentru fiecare student în parte”, a precizat ministrul.

Cu alte cuvinte, reprezentanţii USH au fost „şmecheri”. Indiferent de cum vor evolua lucrurile – dacă USH se va conforma sau nu şi va respecta sau va contesta deciziile luate de MECI, care vor deveni efective printr-un document normativ ce va fi promovat în şedinţa de guvern de miercuri, 12 august – pecetea „legal” rămâne pe 91.000 de diplome de licenţă, eliberate la „Spiru” din 2003 până în 2008.

Integral în Evenimentul Zilei

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.