AFP: România a primit „o gură de oxigen” de la FMI, dar trebuie „să strângă cureaua”

România, aflata in recesiune severa, a primit luni o gura de oxigen de la Fondul Monetar International (FMI) care a anuntat ca a ajuns la un acord privind acordarea unei noi transe de 1,9 miliarde de euro din imprumutul in valoare totala de 12,95 miliarde de euro, cu conditia ca România sa strânga cureaua, informeaza France Presse.

“Misiunea noastra a ajuns la un acord cu privire la ceea ce s-a realizat si la ceea ce mai trebuie facut in România”, a declarat la Bucuresti seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

France Presse aminteste ca acest acord va trebui sa primeasca aprobarea consiliului de administrare al FMI pentru a fi definitiv.

Franks a anuntat ca FMI a acceptat un deficit bugetar de 7,3% din PIB fata de 4,6% prevazut initial, dat fiind ca guvernul se confrunta cu o scadere dramatica a incasarilor.

“Am acceptat ca o parte din transele 2 si 3 (n.r. ale imprumutului FMI) sa fie utilizata pentru a acoperi deficitul bugetar”, a declarat Franks, estimând ca este vorba de circa 1,75 miliarde de euro.

Totodata, reprezentantul FMI a subliniat ca autoritatile trebuie sa adopte masuri stricte pe termen mediu si lung pentru a reduce cheltuielile salariale in sectorul public, de la 9% din PIB, cât este in prezent, la circa 6% din PIB intr-un interval de 5 ani.

Dupa ce, initial, daduse asigurari ca banii de la FMI vor ajunge la Banca Nationala a României pentru consolidarea rezervelor valutare, guvernul român a admis recent ca banii vor fi folositi pentru plata salariilor si pensiilor, noteaza AFP.

Analistii estimeaza ca banii de la FMI vor oferi guvernului român un foarte scurt respiro, inainte de a fi din nou constrâns sa se imprumute pentru a-si plati facturile, intr-un moment in care România se pregateste sa intre in campanie pentru alegerile prezidentiale prevazute pentru sfârsitul lunii noiembrie, comenteaza France Presse.

Desi mass-media au evocat printre conditiile puse de FMI suprimarea a 150.000 de locuri de munca in sectorul bugetar pâna la jumatatea anului 2010, Franks a dat asigurari ca o astfel de cerere nu a fost formulata de reprezentantii fondului. “Programul nostru este ambitios, dar realist”, a insistat el.

“Prioritatea guvernului este sa asigure stabilitatea locurilor de munca”, reducând, in acelasi timp cheltuielile publice, a declarat, la rândul sau, premierul român Emil Boc.

Franks a estimat ca situatia economica a României, aflata in “recesiune severa” cu o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 4,6% in primul trimestru, comparativ cu trimestrul precedent, se va deteriora si mai mult in al doilea trimestru.

Pentru 2009, scaderea PIB va atinge intre -8 si -8,5%, a spus Franks, adaugând ca România ar putea, totusi, sa inregistreze o “crestere moderata” in 2010.

Autoritatile de la Bucuresti, care au incheiat in martie un acord cu FMI, Uniunea Europeana (UE), Banca Mondiala si alte institutii financiare in valoare de 20 de miliarde de euro, au primit pâna acum o transa de 5 miliarde de euro de la FMI si o alta transa in valoare de 1,5 miliarde de euro de la UE.

În schimbul acestui plan de salvare, autoritatile române s-au angajat sa reformeze modul de acordare a pensiilor si salariilor in sectorul public.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.