Angajaţii concediaţi câştigă 85% din procesele cu patronii

Din ce in ce mai multe firme recurg la disponibilizari pentru a reduce din cheltuieli, insa nu intotdeauna acestea respecta prevederile legale.

.
In cazul in care angajatul are dreptate, poate actiona in instanta firma la care a lucrat, informeaza Gandul.

In prima jumatate a acestui an, numarul cauzelor inregistrate pe rolul Tribunalului Bucuresti (TB) avand ca obiect contestatii formulate impotriva deciziei de concediere s-au dublat, ajungand la 502, fata de 205 contestatii inregistrate in prima jumatate a anului trecut.

In semestrul doi din 2008, numarul contestatiilor a fost de 233, iar anul trecut, numarul litigiilor de munca a fost de 47.000 la nivel national.

De regula, angajatii cheama in instanta companiile la care au lucrat pentru nereguli in privinta drepturilor salariale sau pentru nelegalitatea concedierilor colective sau individuale.

Cea mai mare parte a litigiilor sunt initiate de angajati si castigate de acestia in proportie de 85%, a declarat Mariana Mizgoi, consultant juridic, HR Management Club..

In cazul in care concedierea a fost facuta in mod abuziv, angajatul va apela la serviciile unui avocat. Tariful pentru avocat difera in functie de numarul de infatisari, dar si in functie de suma pe care angajatul o are de recuperat de la firma.

Onorariul poate varia de la 100 la 1.000 de euro, de la caz la caz. Un onorariu mic poate fi 200-300 de euro, la care se adaugă un procent de 5-10% din suma ce trebuie recuperată. Dacă e vorba de cineva care a deţinut o funcţie de top şi are de recuperat 10.000 de euro, atunci procentul e mai mare. Dar dacă este vorba de o sumă mai mică, onorariul e simbolic. Contează foarte mult şi contextul litigiului”, a declarat pentru  Gandul Marius Maxim, asociat la casa de avocatură Dinulescu şi Maxim.

De regulă, un astfel de proces durează cel puţin şase luni de zile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.