EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

AOAR: Multinaţionalele vor controla economia, dacă autorităţile nu reacţionează

Multinationale vor dicta evolutia economica a României daca autoritatile române nu vor lua masurile pentru sustinerea mediului de afaceri local, cum ar fi incurajarea intreprinzatorilor prin fondurile de garantare, a declarat luni secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.

“Mediul economic nu este sprijinit de autoritatile române.

Daca nu se pun in functiune fondurile de garantare, economia va fi ramâne la mâna multinationalelor, care detin deja majoritatea domeniilor cu contributie mare la Produsul Intern Brut.

Daca Guvernul nu intervine, nu vom avea nici un cuvânt de spus”, a afirmat Cristian Pârvan.

În contextul concluziilor prezentate de oficialii delegatiei Fondului Monetar International, care au finalizat prima evaluare a acordului stand-by cu România, reprezentantul AOAR a mentionat ca “daca autoritatile vor continua sa cheltuiasca bani pe protectia sociala excesiva, netintita, economia va regresa an de an”.

Potrivit sefului delegatiei FMI in România, Jeffrey Franks, o scadere economica de 8 – 8,5% pentru 2009 reprezinta o recesiune severa si reflecta evolutia economica din primul semestru al acestui an.

“Un minus 8 sau 8,5% din punctul de vedere al descresterii economice e o recesiune severa.

Majoritatea factorilor care ne duc la aceasta prezumtie reflecta lucrurile care s-au intâmplat in prima jumatate a anului si mai putin ceea ce se va intâmpla. Primul trimestru a fost mai râu decât anticipasem.

Si trimestrul 2 vor arata ca si acesta a fost mult sub asteptarile noastre initiale”, a spus Jeffrey Franks.

Potrivit concluziilor FMI, România trebuie sa reduca cheltuielile salariale in sectorul public pe termen mediu (3-5 ani), de la nivelul actual de 9% din PIB la 6% din PIB sau chiar mai putin.

O suma de aproximativ 1,75 miliarde euro din urmatoarele doua transe de imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) va fi destinata finantarii directe a deficitului bugetar al României in 2009.

Misiunea FMI, condusa de Jeffrey Franks, a sosit la Bucuresti pe 29 iulie 2009 pentru a evalua respectarea tintelor macroeconomice fixate in acord si acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de aproximativ 1,9 miliarde euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata