Cum fac companiile concedieri în timp de criză

0

Companiile fac „curatenie” in randul angajatilor, criteriile dupa care au fost dati afara oamenii fiind complet aleatorii, de la „cine nu intarzie la serviciu” la „cine nu respecta ordinele intocmai”.

.
Angajatorii nu au renuntat inca sa faca concedieri prin telefon sau prin e-mail. Mai mult decat atat, pentru a reduce cheltuielile managerii prefera sa renunte la ultimii angajati in companie, care sunt si cei mai „ieftini”, in general deciziile fiind luate pe baza unor criterii subiective, scrie Ziarul Financiar.

Seful are 30 de angajati si trebuie sa dea afara zece. Din acel moment incepe sa stranga argumente pro si contra pentru a hotari pe cine da afara. Printre argumentele pro se numara, de obicei, lucruri ca prezenta la timp la serviciu sau performanta comensurabila, iar la cele subiective suna in felul urmator: nu respecta ordinele intocmai, e mai lent decat ceilalti, comenteaza cand primeste sarcini„, explica Rudolf Fedorovici, consultant al companiei de executive search Advice Human Resources.

In opinia sa, daca la angajare functioneaza sisteme subiective de alegere a candidatilor cum ar fi empatia sau chimia intre candidat si recruiter, la fel si in cazul concedierilor exista aceeasi componenta.

Se practica si metode-fulger de concediere, de obicei cand vine vorba de concedierea seniorilor sau a managerilor de top, in acest caz avand si o justificare. Acestia pot deveni un pericol pentru companie.

Din acest motiv, o astfel de masura nu dureaza mai mult de doua ore, decizia fiind anuntata de directorul de resurse umane, care este acompaniat de un avocat.

„Sunt foarte multe situatii in care oameni aflati in pozitii-cheie pot distruge relatiile cu clientii. Ei pot pleca cu informatii sau pot provoca pierderi de imagine pentru companie. Din acest motiv, din momentul in care li se da vestea si pana parasesc compania sunt supravegheati permanent”, mentioneaza Fedorovici.

„Multe dintre companii cauta tot felul de solutii pentru a nu concedia mai mult de 10% dintre angajati, situatie care intra in categoria «concedieri colective», care trebuie facute conform legilor in vigoare. Intr-o astfel de situatie, managerii incearca sa vorbeasca cu angajatii pentru a-i convinge sa-si dea singuri demisia sau sa plece incheiind un acord intre parti”, explica Mihai Moghior, managing partner la Brainspotting, firma de recrutare specializata in domeniul IT.

Cat despre metodele de convingere aplicate de unii angajatori pentru a-şi convinge angajaţii să-şi semneze de buna voie demisiile, aici se pot intalni si unele de tip „tribal”.

Exemplu:

Disponibilizări pe “sub fustă” la “Jolidon”

– Jolidon Import Export SRL are strategie… tip “tanga” – arată totul şi ascunde esenţialul – mai ales când vinde vorba de datorii şi angajaţi

– Conducerea companiei operează concedieri pe furiş, angajaţii fiind obligaţi să-şi semneze demisiile

– Astfel, la “Jolidon”, au loc DEMISII şi nu DISPONIBILIZĂRI, iar angajaţii rămaşi pe drumuri nu se pot înscrie […] Continuă să citeşti…

.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.