FMI: 1,75 miliarde de euro din următoarele două tranşe, destinate finanţării deficitului bugetar

O suma de aproximativ 1,75 miliarde euro din urmatoarele doua transe de imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) va fi destinata finantarii directe a deficitului bugetar al României in 2009, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti, seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

Urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST, aproape 1,9 miliarde de euro), respectiv 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma sa fie acordate in lunile septembrie si decembrie.

Deficitul bugetar al României este estimat pentru anul 2009 la 7,3% din PIB, a spus Jeffrey Franks.

Acesta a aratat ca deficitul bugetar ar fi putut depasi, la finele anului 2009, un nivel de 8% din PIB, dar s-a ajuns la un acord cu autoritatile române pentru a fi luate unele corectii fiscale care sa contrabalanseze un deficit mai mare.

Franks a explicat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa ia masuri de ajustare fiscala reprezentând 0,8% din PIB, astfel incât deficitul bugetar sa se situeze la 7,3% din PIB. La negocierea acordului cu România, din martie, expertii FMI anticipau un deficit bugetar de 4,6% din PIB.

Seful misiunii FMI a afirmat ca va propune Board-ului Fondului ca, pentru urmatoarele doua transe de imprumut, o parte din bani sa mearga direct pentru finantarea deficitului bugetar, insa Ministerul Finantelor Publice (MFP) va trebui sa identifice si sa acceseze de pe piata externa restul de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar mai mare.

Jeffrey Franks a adaugat ca executia bugetara va fi sustinuta si de viitoarele transe de imprumut de la ceilalti parteneri – Uniunea Europeana si Banca Mondiala.

Potrivit oficialului FMI, pentru 2010 vor fi necesare eforturi suplimentare de ajustare de 2-2,5% din PIB pentru ca deficitul bugetar sa se situeze sub 6% din PIB.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.