FMI nu solicită concedierea a 150.000 de salariaţi bugetari

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI care a efectuat o evaluare a modului in care România si-a indeplinit obligatiile din acordul Stand By, a declarat luni ca misiunea FMI nu a solicitat Guvernului român concedierea unui numar de 150.000 de salariati bugetari sau unui alt numar.

.

“FMI, a spus Franks, discuta deficitul bugetar si nevoia de a se reduce cheltuielile, dar nu sugereaza mijlocul de a face acest lucru”.

La aceeasi conferinta de presa, Jeffrey Franks a mai subliniat ca este satisfacut de modul in care se lucreaza la legea raspunderii fiscale, dar a aratat ca este nevoie de o colaborare mai strânsa intre autoritatile centrale si cele locale, in sensul ca trebuie sa se asigure atât mecanisme de control si raspundere fiscala, cât si o autonomie intemeiata pe acest baze.

Reprezentantii FMI s-au aratat preocupati de situatia intreprinderilor cu capital de stat si au cerut o mai buna monitorizare si un control mai eficient al celor cu arierate si care produc pierderi.

Conform FMI, calea de crestere a veniturilor la bugetul de stat este imbunatatirea colectarii, nu introducerea de masuri care sa intareasca politica fiscala.

În zona asistentei sociale, FMI a aratat ca trebuie resurse suplimentare, care au fost convenite, dar a solicitat autoritatilor române sa se asigure ca in locul celor 200 de tipuri de beneficii sociale vor fi beneficii mai putine, dar mai bine directionate si controlate, astfel incât sa ajunga numai la cei care au nevoie de ele.

FMI s-a declarat satisfacut de sistemul bancar românesc si de cresterea rezervelor Bancii Nationale si de modul in care acesta a redus rezervele monetare obligatorii si dobânda de interventie, ceea ce, alaturi de un tampon eficient existent si de angajamentul celor 9 banci straine cu sucursale in România de a-si pastra expunerea in România, va crea premisele unei relaxari a creditelor atunci când va sosi momentul.

Jeffrey Franks a prevenit BNR impotriva unor masuri prea rapide, din cauza eventualelor presiuni infaltioniste si a presiunilor posibile pe rata cursului de schimb.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.