FMI prognozează că economia României va scădea cu 8 – 8,5%

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia României va scadea cu 8 – 8,5%, in 2009, comparativ cu un o contractie de 4,1%, cât anticipase in timpul negocierilor din luna martie, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks.

“România a fost lovita de o recesiune foarte severa”, a afirmat oficialul FMI.
Acesta a precizat ca inflatia a scazut insa mai repede decât se astepta, iar proiectia Fondului a fost revizuita la un nivel de 4,3% pentru anul 2009.

FMI a revizuit si proiectia privind deficitul de cont curent al României in 2009, care s-a contractat mai repede decât anticipa institutia financiara internationala.

Fondul estimeaza un nivel al deficitului de cont curent de 5,5% din PIB la finele anului 2009 fata de 7% cât prognoza in luna martie, la momentul negocierilor pentru programul de asistenta cu România.

Din punctul de vedre al tintelor de atins in România, din punct de vedere cantitativ, acestea au fost atinse, mai putin in ceea ce priveste arieratele, a precizat Jeffrey Franks.

,,Am ajuns la un acord pentru evaluarea acestei prime perioade de evaluare a asistentei pentru România, cu ceea ce s-a facut pâna acum si cu ceea ce este necesar sa se faca de acum inainte”, a spus Franks.

FMI a prezentat luni concluziile primei evaluari a acordului stand-by cu România. Timp de o saptamâna reprezentatii FMI s-au intâlnit cu autoritatile române, precum si cu reprezentanti ai patronatelor, sindicatelor si ai bancilor.

Fondul se asteapta si la o continuare a procesului dezinflationist in România, in urmatoarele luni. “În ceea ce priveste inflatia, aceasta a descrescut mai repede decât ne asteptam, astfel ca va ajunge, la finele lui 2009, la 4,3%”, a spus Franks.

Oficialul FMI a aratat ca Fondul nu a obtinut, inca, datele privind bugetul general consolidat al României, pentru a putea verifica daca aceasta tinta a fost respectata. “Am ajuns la un acord la nivelul misiunii de experti pentru evaluarea acestei prime perioade pentru asistenta acordata României.

La nivelul echipei de experti, ca si colegii de la banca si de la Comisie am ajuns la un acord in legatura cu ceea ce s-a facut pâna acum si cu ceea ce se va face inainte.

Acum e rândul nostru sa discutam cu conducerea Fondului si va fi la latitudinea boardului FMI sa ia decizia finala. Din punctul de vedere al tintelor pe care le convenisem pentru finelel lui iunie, au fost indeplinite din punct de vedere cantitativ cu o singura exceptie.

În ceea ce priveste datele cu privire la arieratele cu privire la bugetul general consolidat, nu avem informatiile pentru a vedea daca aceasta tinta a fost respectata”.

Misiunea FMI, condusa de Jeffrey Franks, a sosit la Bucuresti pe 29 iulie pentru a evalua respectarea tintelor macroeconomice fixate in acord si acordarea celei de-a doua transe a imprumutului, de aproximativ 1,9 miliarde euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.