Geoană: Măsurile anticriză ale Guvernului nu dau rezultate, trebuie schimbate

Presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, a subliniat luni ca este necesara o schimbare de strategie economica, deoarece, asa cum indica si evaluarea FMI, este evident ca masurile anticriza si de stimulare economica ale Guvernului nu dau rezultate.

Potrivit lui Geoana, România a suferit o contractie economica “severa”, iar daca se vor aplica aceleasi politici riscul ca aceasta sa fie mai severa se amplifica, iar in septembrie-octombrie s-ar putea ajunge la o situatie dramatica. “Avem in fata noastra o negociere aproape finalizata cu reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene.

În primul rând, este evident ca masurile anticriza si de stimulare economica nu dau rezultate si faptul ca avem, in acest moment, o contractie economica atât de severa ne duce la concluzia ca, daca vom continua sa aplicam aceleasi politici economice, riscul ca aceasta contractie economica sa devina si mai severa se amplifica.

Asa ca prima concluzie a acestor discutii cu FMI, o prima concluzie ne arata ca pachetul anticriza aprobat si aplicat de Guvern n-a dat rezultate in economia reala si riscul de a continua cu acelasi tip de politici economice ne poate conduce in septembrie sau octombrie, când vom discuta din nou despre o noua transa, la o situatie dramatica.

De aceea, concluzia pe care cred ca o avem cu totii este ca e nevoie de o schimbare de strategie de politica economica”, a afirmat liderul PSD.

Mircea Geoana a precizat ca a propus luni dimineata, in sedinta coalitiei, finalizarea evaluarii referitoare la propunerile PSD de combatere a crizei si, eventual, prin solutii si idei suplimentare sa se vina rapid cu un pachet de stimulare a economiei.

În ceea ce priveste continutul acordului cu FMI, liderul PSD si-a exprimat satisfactia fata de faptul ca, la insistentele negociatorilor social-democratilor, a fost pastrata cresterea cu 2% a pensiilor incepând de la 1 octombrie, s-a mentinut pensia sociala care va ajunge, de la 1 octombrie, 350 de lei, precum si protejarea locurilor de munca.

“Nu va ascund faptul ca, in acordul cu FMI, exista o propunere initiala de anulare a cresterii pensiilor cu 2%”, a explicat Mircea Geoana. Pe de alta parte, potrivit lui Geoana, aparatul administrativ este “extrem de cheltuitor si extrem de ineficient”.

El s-a pronuntat, totodata, impotriva a ceea ce a numit “dihonia” care se creeaza in dezbaterea publica intre salariatii bugetari si cei din sistemul privat. În opinia sa, pastrarea oricarui loc de munca in aceasta perioada de criza este foarte importanta.

Mircea Geoana si-a mai exprimat satisfactia fata de faptul ca ministrul pentru IMM-uri, social-democratul Constantin Nita, a reusit negocierea eliminarii, din ianuarie 2010, a impozitului minim, urmând ca acesta sa fie pastrat acolo “unde se potriveste o astfel de taxa”, un exemplu fiind restaurantele.

De asemenea, a mai fost acceptata propunerea Aliantei PSD+PC privind scutirea de la taxe a impozitului reinvestit.

Presedintele PSD si-a exprimat regretul, pe de alta parte, fata de faptul ca zona care nu a produs efecte in economie a ramas transferul de resurse de la Banca Nationala catre sectorul bancar, pentru ca, a spus el, nu s-a asigurat realizarea creditarii in economia reala.

Geoana a sustinut ca, in pofida unor masuri specifice ale BNR, “tot Ministerul Finantelor este cel care se imprumuta de la banci, in timp ce firme care au nevoie de lichiditati in perioada de criza nu reusesc sa supravietuiasca”. El a pledat, in context, pentru un nou dialog in sistemul bancar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.