EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Guvernul german comandă limuzine de lux din fondurile pentru relansare economică

0

Guvernul german a comandat 31 de automobile de lux blindate marca Mercedes, BMW si Audi, banii pentru aceste achizitii fiind luati din pachetul conjunctural II, destinat revigorarii economiei germane.

Atât opozitia, cât si asociatiile de contribuabili sunt ingroziti de acest pas, scrie ziarul german Die Welt.

Guvernul german doreste sa-si reinnoiasca flota de automobile blindate, motiv pentru care a comandat limuzine de serviciu din clasa de lux, la pretul total de 8,6 milioane euro, ceea ce inseamna 275.000 euro in medie pe masina.

Cele 31 de automobile speciale vor fi platite exclusiv din bani proveniti din pachetul conjunctural II, asa cum arata ziarul Bild am Sonntag. Opozitia si federatia platitorilor de taxe au criticat achizitia.

Ministerul de interne german, in a carui competenta se afla achizitiile, a argumentat ca este nevoie de noile limuzine din motive de durata mare de functionare, economie si securitate si nu pentru a largi flotila.

Primele 13 limuzine Audi, Mercedes si BMW urmeaza a fi livrate deja in noiembrie iar in 2010 vor urma alte 18 limuzine.

Automobilele blindate vor fi achizitionate pentru oficiul criminalistic federal, cu ele urmând a fi transportate “organele constitutionale ale statului”, precum presedintele, cancelarul sau ministrii.

O purtatoare de cuvânt a ministerului recunostea ca aceste achizitii deja de mult asteptate nu ar fi fost posibile din mijloacele bugetare regulate din bugetul pe 2009 sau din planul financiar pe 2010, fara banii din pachetul conjunctural II ele urmând sa nu mai aiba loc sau sa fie amânate pentru viitor.

Într-un document al ministerului de interne se spune, potrivit Bild am Sonntag, ca: “din punct de vedere conjunctural-politic, prin aceasta masura se poate compensa lipsa cererii private, astfel putând fi asigurate cel putin temporar raporturile de munca actuale in locatiile de productie germane”.

Expertul FDP (liberali) Patrick Doering, a criticat planurile guvernului, afirmând ca este vorba de un semnal negativ atunci când din banii din pachetul conjunctural se achizitioneaza tocmai masini de serviciu blindate pentru politicieni.

Cu cele 31 de automobile comandate de guvern nu se va declansa cu siguranta o relansare a industriei auto germane, opineaza el, adaugând ca acest lucru nu este doar pentru cetatean necredibil, mai ales in conditiile in care multi angajati se gândesc daca sa foloseasca automobilul lor ceva mai mult timp, din motive de costuri.

Directorul executiv al federatiei platitorilor de taxe, Reiner Holznagel, explica faptul ca urmarea vor fi noi datorii si alte impovarari cu dobânzi ale contribuabililor. În opinia sa, guvernul ar trebui sa regândeasca cel putin a doua parte a comenzii, pentru 2010.

În alta ordine de idei, ministrul sanatatii din Germania, doamna Ulla Schmidt, a scapat cu bine din afacerea folosirii in scop propriu a masinii de serviciu, pentru un concediu in Spania, dintr-o verificare speciala a curtii federale de conturi, publicata sâmbata, reiesind ca folosirea automobilului de serviciu nu a prezentat probleme juridice.

Dupa anuntarea rezultatului investigatiei, candidatul SPD (social-democrati) la fotoliul de cancelar, Frank-Walter Steinmeier, a luat-o imediat in echipa sa pe Ulla Schmidt, afirmând ca rezultatul este clar si inechivoc.

Investigatia Curtii de Conturi a demonstrat ca Schmidt a folosit automobilul, impreuna cu soferul, “in limita reglementarilor prescrise”, astfel ca nu s-a inregistrat “nicio paguba pentru buget”.

Din cei 5.000 de kilometri pâna la Alicante si inapoi, doar 72 sunt trecuti in contul serviciului, ministrul Schmidt dorind ca restul drumului sa fie impozitat ca si calatorie privata.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.