Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile Educaţiei

Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament, in data de 2 septembrie, pentru pachetul de legi ale Educatiei, legea unica a salarizarii in sectorul public, legea restructurarii agentiilor guvernamentale si rationalizarii cheltuielilor si a cumulului pensiei cu salariul la stat, a anuntat premierul Emil Boc, presedintele PD-L, dupa sedinta liderilor coalitiei guvernamentale.

.

„Am propus coalitiei un calendar accelerat de adoptare a principalelor acte normative care vizeaza reforma structurala a societatii românesti.

Guvernul, in 2 septembrie, isi va angaja raspunderea pe urmatoarele proiecte de legi:

  • proiectul legii salarizarii unice,
  • proiectul privind restructurarea agentiilor guvernamentale si rationalizarea cheltuielilor publice,
  • proiectul de lege privind cumulul dintre pensie si salariu la stat, in sensul interzicerii acestui cumul dintre pensie si salariu la stat si proiectele legilor Educatiei”, a explicat primul-ministru.

El a detaliat pentru fiecare proiect in parte motivele pentru care a decis asumarea raspunderii guvernamentale.

Boc a amintit ca a participat personal la lucrarile comisiei care a redactat proiectul legii salarizarii unice a bugetarilor, ca a existat o sedinta extraordinara de Guvern pe aceasta tema, subliniind ca actul normativ trebuie finalizat pe 19 august, in urma dezbaterilor care au avut loc.

În privinta restructurarii agentiilor, miercuri, in Guvern, ministrii vor veni cu actele normative elaborate, vom agrega toate aceste propuneri – legi care vizeaza restructurarea agentiilor, reducerea numarului acestora, desfiintarea, comasarea unora, reducerea cheltuielilor, trecerea veniturilor agentiilor care au venituri proprii la bugetul de stat, reglementarea modului de functionare a companiilor nationale si a celorlalte structuri nationale – intr-un proiect de lege care sa vizeze restrângerea cheltuielilor, economisirea banului public si cu care trebuie sa mergem in Parlament si sa cerem adoptarea lui urgenta„, a declarat Emil Boc.

În ceea ce priveste proiectul de lege privind interzicerea cumulului dintre pensie si salariu la stat, premierul a aratat ca a fost deja adoptata o ordonanta de urgenta pe aceasta tema, a fost elaborat si un proiect de lege „care sta de patru luni in Parlament”.

Referitor la legile Educatiei, el a subliniat ca se discuta de doi ani despre acest subiect, iar incepând din luna aprilie s-a analizat in sedinta de Guvern necesitatea adoptarii pachetului de acte normative pentru acest domeniu.

„Am cerut 14 august termen pentru finalizarea acestor legi, mai avem trei saptamâni, aproape, la dispozitie sa le dezbatem, sa le punem intr-o forma buna, dar incepe anul scolar si trebuie ca si aceasta reforma in Educatie sa fie incheiata, ca oamenii, parintii, copii sa stie foarte clar ce ii asteapta pentru urmatorii cinci-zece-cincisprezece ani in domeniul Educatiei”, a explicat primul-ministru.

Întrebat daca social-democratii au fost de acord cu asumarea raspunderii pentru legile Educatiei, premierul a spus ca acestia nu au avut obiectii majore.

„Nu au avut obiectii majore, a fost o discutie pe Educatie care va continua, dar, decizia, repet, a mea, ca prim-ministru, este foarte clara: aceste legi trebuie sa fie adoptate. S-a intârziat deja prea mult, deja suntem in intârziere, iar o parte din ele sunt conditionalitati exprese si cu Comisia Europeana si cu FMI”, a adaugat premierul.

Boc a sustinut ca in paralel cu aceasta reforma a Educatiei se va realiza si o descentralizare reala. Detaliind acest aspect, el a afirmat ca Guvernul a decis ca pe 26 august sa fie elaborate proiectele de hotarâre care vizeaza descentralizarea in Agricultura si in domeniul Culturii.

Primul-ministru si-a exprimat speranta ca legea Politiei, aflata la Parlament, sa fie adoptata cât mai rapid, poate chiar intr-o sesiune extraordinara. În perioada urmatoare, echipe mixte ale PSD si PD-L vor lucra la finalizarea proiectelor asupra carora a decis sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.