„Strategia de lucru” a liderilor Iaşului începe cu întrebarea: „Zii, Costică, ai să-mi fii fidel?”

– După trei ore de dispute, circ şi ameninţări cu contenciosul administrativ, Iaşul s-a ales cu trei Costică la conducerea Consiliului Judeţean

– „Strategia de lucru” a liderilor judeţeni ai Iaşului începe cu o întrebare-cheie: „Eşti de acord să mi te supui?”

.

„Spectacolul” a fost pus la cale de cei 13 consilieri PSD, în frunte cu vicepreşedintele Constantin Adăscăliţei, şi cei 13 consilieri PD-L, care au convocat marţi, 11 august, o şedinţă extraordinară de CJ, împotriva voinţei şefului cel mare, Constantin Simirad. După ce s-a jucat precum pisica şi şoriceii cu cei sus-menţionaţi, Simirad a demonstrat celor prezenţi la şedinţă că stăpâneşte la perfecţiune arta manipulării diabolice, întorcând în favoarea sa un complot pus la cale de liderii a două partide.

.

Este sau nu este „caz de forţă majoră”

Timp de mai bine de o oră şi jumătate Simirad a încercat să demonstreze că şedinţa este convocată ilegal şi că cele „patru proiecte care au rămas trei, din care la mapă s-au anexat doar două” sunt întocmite „anapoda” riscând să fie atacate în contencios, mai ales că prefectul Victorel Lupu, aflat de faţă „se putea autosesiza în orice moment”.

„S-au unit 20 de consilieri şi au invocat forţa majoră pentru a discuta chestiuni de reorganizare a Consiliului Judeţean. Aţi dat dovadă de superficialitate în a invoca ceva ce se foloseşte doar în situaţii de calamitate sau grave tulburări sociale, pentru nişte chestiuni de organizare.

De când au devenit acestea un fapt de forţă majoră? Vă rog să-mi demonstraţi, pentru ca şi ieşenii să înţeleagă, de ce aţi convocat o şedinţă extraordinară”, a cerut preşedintele CJ Iaşi.

Consilierul PSD Cristian Stanciu, sub privirea atentă a tatălui său, deputatul Anghel Stanciu, s-a străduit să-l convingă pe „tartorele” din Casa Pătrată că bunul mers al proiectelor judeţului reprezintă „un fapt de forţă majoră”.

În sprijinul său a sărit Narciza Nedelcu care, din cauza tonului precipitat, nu a lăsat să se înţeleagă decât că vrea să voteze, fără a se putea desluşi ce anume.

Simirad nu s-a lăsat până când „complotiştii” nu au renunţat la articolele prin care se garanta că noul vicepreşedinte ales va fi instalat în funcţie de facto, cu birou, secretară şi mai ales cu prerogative şi drept de semnătură.

„Nu m-aţi lămurit cu forţa majoră, dar mă fac a nu vedea şi mergem mai departe. Atribuţiile se dau de către preşedinte, nu de altcineva. Dacă nu renunţaţi la articolele 3,4 şi 5 şi votaţi proiectul în starea actuală, eu îl voi ataca în contencios şi riscaţi să pierdeţi mult timp până vă veţi vedea vicele în funcţie”, a ameninţat Simirad.
.

Chirilă va ataca în contencios „debarcarea” sa de la şefia CJ

În ultimul său discurs în calitate de vicepreşedinte, Victor Chirilă a cerut să fie „debarcat” în mod legal.

„Înţeleg din nota de fundamentare a colegilor mei că eu aş fi o piedică în dezvoltarea judeţului şi de aceea se impune schimbarea mea. Asta înseamnă că această coaliţie va fi un succes şi vom asista la o îmbunătăţire semnificativă a vieţii ieşenilor. Eu mă dau la o parte pentru că înţeleg raţiunile de ordin politic. În continuare, dacă domnul preşedinte mă va alege în calitate de consilier personal, voi accepta, dacă nu, mă întorc la mine la ţară”, a rostit fostul primar al comunei Bârnova, care a părăsit sala de şedinţe urmat de toţi consilierii PNL.

În cele din urmă, „complotiştii” au trecut la votul secret prin care Victor Chirilă a fost înlăturat din funcţia de vicepreşedinte.

Cu toate acestea, liberalul a promis că nu se va lăsa şi va ataca în contencios hotărârea de revocare pe motiv că nu a fost redactată conform prevederilor legale.

.

Simirad a dat vina pe Nichita pentru mascarada din CJ

Ceea ce aţi făcut dumneavoastră este un puci pentru a-l înlătura pe vicele Chirilă cu cine vrea coaliţia. Dar puteaţi să o faceţi mult mai elegant, respectând procedurile. Să ştiţi de la mine că acest protocol de colaborare al coaliţiei PSD-PDL este voinţa a doar doi oameni (n.r. Gheorghe Nichita şi Dan Cârlan) nu are legătură cu proiectele Iaşului. De la centru mi s-a dat mână liberă să colaborez cu ce partid vreau. În niciun alt for judeţean nu s-a rupt vechea înţelegere cu PNL, cum s-a întâmplat la Iaşi”, a explicat Constantin Simirad motivul pentru care nu vede cu ochi buni ordinea de zi propusă de fostul său colaborator de suflet, Constantin Adăscăliţei.

Simirad a învârtit cuţitul în spatele şefului PSD Iaşi, Gheorghe Nichita, spunând că, în principiu, nu ar fi avut nimic împotriva alegerii unui alt vicepreşedinte, dacă ar fi fost invitat la semnarea protocolului, de săptămâna trecută, cel puţin prin prisma faptului că este membru al comisiei de coordonare a coaliţiei locale.

Vina pentru aceste discuţii şi dispute de astăzi o poartă cei care nu m-au invitat, în speţă domnul Nichita”, a ţinut să precizeze fostul ambasador în Cuba.

Primarul Iaşului, prezent în sală alături de Dan Cârlan şi trei parlamentari ai coaliţiei, a declarat public faptul că refuză să intre în polemică pe această temă. „Oricum, după alegerile prezidenţiale se poate naşte o altă alianţă, într-o nouă combinaţie”, a ţinut să precizeze Simirad.
.

„Zii, Costică, ai să-mi fii fidel?”

Tot Simirad a vrut să arate că are cel mai greu cuvânt şi că toate eforturile „complotiştilor” au fost în zadar, propunându-l el însuşi pentru funcţia de vicepreşedinte pe Constantin Şerban, cu care, în ultimele luni, a dialogat doar prin intermediul injuriilor şi tonului ridicat.

„S-ar putea ca domnul Şerban să primească multe prerogative dar numai dacă promite să mi se subordoneze, să prezinte rapoarte de activitate şi să răspundă la cererile mele în calitate de şef al acestei instituţii. Zii, Costică, ai să-mi fii fidel?”, a rostit fostul ambasador în ţara lui Fidel Castro, în hohotele de râs ale întregii asistenţe.

Chiar dacă i s-a părut mai greu decât „a înghiţi o broască râioasă”, Şerban a jurat credinţă şefului, doar-doar va primi mai repede funcţia. Manevra a funcţionat, pentru că în mai puţin de jumătate de oră a fost ales prin vot secret de cei 23 de consilieri ai coaliţiei prezenţi.
.

Simirad şi Adăscăliţei s-au pupat caragialeşte în „Piaţa Independenţei”

După declararea oficială a noului vicepreşedinte, atmosfera s-a destins brusc, iar cei care mai aveau puţin şi îşi scoteau ochii au simţit nevoia să se împace.

„Daţi-mi voie să spun şi eu ceva. Toate divergenţele pe care le-am avut până acum cu domnul Simirad s-au dorit a fi constructive. Nu vreau să mai continuăm în termeni de luat birou, secretară şi atribuţii. Cu gândul că perioada de concedii care va urma ne va face să reflectăm mai bine, iar din toamnă să începem cu un suflu nou, propun să renunţăm la proiectul cu discutarea unor măsuri organizatorice la Consiliul Judeţean”, a rostit Constantin Adăscăliţei.

Ca întrun film de Ballywood, Simirad s-a oferit să se împace cu discipolul său de 10 ani încoace dar nu înainte de a-i adresa întrebarea prin care să-şi consolideze poziţia de „El Lider Mahimo”: „Eşti de acord să mi te supui?”.

Adăscăliţei a încercat să-şi dreagă imaginea şi orgoliul amintind de meritele sale sportive, dar, la insistenţele şefului, s-a văzut nevoit să-i jure credinţă.

Singurul cu care i-a mai rămas să „se mai pupe, în Piaţa Independenţei”, ca într-o piesă de Caragiale a rămas Gheorghe Nichita. Acesta a plecat în concediu supărat că nu a vândut bilete la spectacolul tragi-comic disputat în Sala Mare a Palatului Roznovanu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.