Liviu Voinea – ar fi necesară renunţarea la cota unică

– Tabloul economiei românesti prezentat de misiunea de evaluare a FMI s-ar putea sa fie prea optimist in anumite domenii, in special in ceea ce priveste posibilitatea de a se inregistra crestere economica in 2010, a spus luni directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

.
“Am fost mereu de parere ca recesiunea economica in 2009 va fi mai severa decât minus 8% si ca ea se va situa peste 10%. Am sustinut acest lucru inca de pe vremea când se vorbea de minus 4%. Ca atare, si deficitul va fi mai mare de 7,3%, pentru ca el este compus in special din nerealizarea veniturilor bugetare, nerealizare care se mareste o data cu cresterea deficitului. Într-un scenariu optimist, poate exista o revenire in a doua jumatate lui 2010, dar nu cred ca pe ansamblul anului se poate vorbi de o crestere pozitiva.

Afirm aceasta deoarece experienta arata ca, in general, in România recesiunile dureaza mai mult, adica spre trei ani. Privind datele avansate de FMI, se poate observa ca Fondul si-a tinut promisiunea de a avea o atitudine flexibila fata de România, pentru ca se lasa la latitudinea guvernului ce anume masuri sa adopte.

De pilda, FMI nu a cerut un numar anume de disponibilizati, asa cum s-a discutat la un moment dat.

Un alt punct discutabil este posibilitatea de a imbunatati situatia veniturilor bugetare prin imbunatatirea colectarii, nu prin cresterea fiscalitatii. Desigur ca aceasta poate fi o cale, dar ea depinde foarte mult de vointa politica. De exemplu, cele mai mari evaziuni sunt in domeniul TVA-ului si al accizelor la combustibil.

La TVA, evaziunea este de circa 50% si asa a fost dintotdeauna. Aici, ar fi teoretic preferabil sa imbunatatesti colectarea, dar in practica este discutabil cât de realizabil este acest lucru. Mai apar si unele contradictii daca se merge pe aceasta idee, pentru ca atunci ai avea nevoie de mai multi angajati la ANAF, in conditiile in care iti propui sa reduci personalul bugetar.

Dupa parerea mea, reforma fiscala nu poate fi scoasa din discutie, daca vrei sa faci reforma cheltuielilor bugetare. Mai ales daca vrei sa faci concomitent si reforma administratiei publice, nu poti sa omiti reforma fiscala, adica reforma veniturilor bugetare. Si aici insa, decizia este politica, desi ar trebui sa fie economica.

O solutie viabila ar fi renuntarea temporara la cota unica si perceperea unor impozite mari, sa spunem de 50%, asupra salariilor si a pensiilor situate peste un anumit nivel. Fie asta va duce automat la reduceri de personal in zona celor de care ar fi trebuit sa se scape, nu a celor care câstiga un salariu minim, fie acestia nu renunta de buna voie, dar oricum se intorc mai multi bani la buget.

În acest fel insa, nimeni nu poate introduce actiuni in instanta pentru ca nu e nimeni dat afara, nu se dau plati compensatorii, nu se reduc salariile si asa mai departe. În plus, este si o solutie mai echitabila social. De asemenea, s-ar putea sa fie necesara si o anume crestere a cotei de TVA, dar toate aceste masuri fiscale, care pot fi luate de la 1 ianuarie 2010, trebuie sa fie in mod clar adoptate pe o perioada definita de timp, dupa care se revine la situatia de dinainte. Nu ar fi o noutate, pentru ca sunt alte tari europene care au adoptat aceste masuri”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.