Maghiarii se tem de tulburări sociale din cauza şomajului

Somajul ar putea atinge in Ungaria o medie anuala de 10,5 la suta, adica 440.000 de someri la un total de 3,7 milioane de angajati, aceste cifre lasând sa se intrevada posibilitatea aparitiei unor tulburari sociale, scrie ziarul austriac Die Presse.

Înainte de criza, somajul mediu in Ungaria era de 7,5 la suta, la o populatie de 10 milioane de locuitori, in conditiile in care numarul angajatilor este si asa cronic redus.

De atunci, numarul de someri a crescut la 9,7 la suta.

Dupa o frânare relativa a cresterii, datorata sezonului de vara, analistii se asteapta la o noua crestere a ratei somajului, in toamna, media anuala urmând sa ajunga la 10,5 la suta, ceea ce corespunde unui total de 440.000 de someri.

Reducerile de personal la companiile din Ungaria nu au fost pâna acum asa de drastice cum se astepta, motivul fiind acela ca firmele se bazau pe faptul ca economia mondiala va creste din nou incepând cu al doilea semestru al anului in curs.

În cazul insa in care trendul negativ va continua, este de asteptat un nou val de concedieri. Exista din acest motiv temeri ca o continuare a crizei ar putea conduce la probleme sociale in tara.

Nemultumirile sunt produse si de faptul ca perioada de acordare a ajutorului de somaj a fost redusa masiv in ultimii 10 ani.

Somajul a crescut razant mai ales in regiunile din vestul si centrul Ungariei, regiuni model, considerate bastioane ale productiei industriale si care inainte de criza erau caracterizate printr-o ocupare completa a fortei de munca.

Aceasta face ca ele sa iasa acum mai mult in evidenta decât regiunile defavorizate, unde somajul era si asa cronic si in care criza se simte mai putin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.