Măsurile anticriză fac minuni: Băsescu şi Boc, trimişi în concediu fără plată

– Ideea concediului forţat fără plată, convenită de FMI cu Guvernul, va fi aplicată în acest an pentru absolut toţi bugetarii. Pe demnitari nu îi deranjează prea tare, dar ceilalţi bugetari se declară speriaţi: „Ce urmează după concedii, concedieri?“

.

Poporul bugetar, fără excepţii, se pregăteşte de concediu în toamna acestui an. Nu unul dorit şi nu cu prime de vacanţă, ci unul fără plată. Asta după ce Executivul ar fi convenit cu reprezentanţii FMI să trimită toţi bugetarii de la vlădică până la opincă în concediu fără nici un leu cel mult 3 săptămâni până la sfârşitul anului, pentru a obţine astfel o reducere a cheltuielilor de 0,3% din PIB.

Dacă politicienii sunt gata să plece acasă, alte categorii de bugetari spun că posibila decizie îi va lovi din plin şi că se tem că după ea va urma şi un val de concedieri, luat şi el în calcul de autorităţi.

Măsura se va aplica pentru toţi bugetarii, de jos şi până la vârful piramidei, inclusiv pentru preşedintele ţării“, a declarat pentru Cotidianul ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu (PSD).

„Eu nu voi pleca în concediu şi nici colegii mei. O să venim la serviciu, numai că nu vom fi plătiţi pentru acele 10 zile. Cred că, în general, oamenii vor veni la muncă pentru a-şi păstra posturile. Dar vor fi şi unii care se vor duce şi se vor distra. Unii o să taie porcul sau mai adună de pe la câmp“, spune ministrul Ilie Sârbu.

Pe lângă concediul forţat, miniştrii Cabinetului Boc mai au o măsură anticriză pe cap: la sugestia premierului Emil Boc vor renunţa la 20% din salarii până la finele anului.

O parte dintre parlamentari nu par foarte deranjaţi de ideea că Guvernul i-ar putea trimite acasă două-trei săptămâni în toamna acestui an. Ce-i drept, în perioada avută în vedere de Executiv – octombrie-noiembrie – va fi şi campanie electorală pentru prezidenţiale şi vor avea mai mult timp pentru aceasta. „Nu am nici un fel de problemă. Această decizie porneşte de la situaţia de fapt că nu mai sunt bani” spune deputatul PNL Bogdan Olteanu.

Dar ce se va întâmpla însă cu bugetarii din învăţământ? Directorul unuia dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, „Sf. Sava“ din Capitală, George Cazacu, spune că o eventuală trimitere acasă a profesorilor i-ar afecta, în mod evident, şi pe elevi.

„E o perioadă de şcoală şi elevii vor fi afectaţi, există o singură vacanţă în intervalul octombrie-noiembrie, dar doar la ciclul primar, la cel gimnazial, nu. Nu ştiu în ce măsură la noi s-ar preta o asemenea măsură. Acum colegii mei sunt toţi în concediu plătit, personalul TESA e esenţial în perioada asta. Vă daţi seama ce ar însemna să nu mai vină femeile de serviciu şi să nu mai facă curăţenie în perioada şcolii“, spune directorul Cazacu.

Integral în Cotidianul

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.