Scutul antirachetă ar putea deveni “cea mai scumpă cacealma” a secolului XXI

Sistemul american de aparare antiracheta, devenit piatra de incercare in relatiile dintre Rusia si SUA, proiect evaluat la circa 120 miliarde de dolari, ar putea intra in istorie drept “cea mai scumpa cacealma a secolului XXI”, comenteaza in editia sa din aceasta saptamâna, revista rusa Ogoniok, care aminteste ca, in ajunul vizitei liderului de la Casa Alba, Barack Obama, la Moscova (6-8 iulie), o serie de experti americani i-a cerut sa abandoneze planurile de implementare a scutului antiracheta, in forma actuala, in Europa Centrala.

În opinia ziaristilor de la Ogoniok, aceasta ar explica, intr-un fel, de ce seful actualei administratii de la Washington a renuntat la retorica virulenta a predecesorului sau la Casa Alba, George W.Bush, in privinta amplasarii elementelor scutului antiracheta in Europa Centrala.

Odata cu venirea lui Obama la putere, pozitia SUA s-a flexibilizat, Washingtonul manifestându-si disponibilitatea de a discuta cu Moscova in legatura cu acest subiect controversat, pentru a ajunge la o solutie de compromis, aminteste revista citata.

Cu câteva zile inainte de a se deplasa la Moscova, Barack Obama a primit o scrisoare semnata de 20 dintre cei mai titrati fizicieni din SUA, intre care 10 laureati ai premiului Nobel, evoca Ogoniok, adaugând ca acesti oameni de stiinta care au participat la conceperea a sute de programe militare l-au indemnat pe Obama sa renunte la instalarea componentelor scutului antiracheta in Europa.

“Rachetele de interceptare, care ar urma sa fie desfasurate in Europa, nu au fost inca testate si nu si-au demonstrat posibilitatile in conditii de atac real…

Toate testele precedente au decurs conform unui scenariu scris dinainte, iar sistemele de aparare au primit din timp intreaga informatie referitoare la detaliile tehnice ale atacului.

Consideram ca preconizatul sistem de aparare antiracheta in Europa nu va fi capabil sa ofere protectie in fata unui atac real cu rachete”, citeaza revista rusa din mesajul oamenilor de stiinta americani catre Obama.

În sprijinul celor 20 de autori-fizicieni se exprima si Theodore Postol, profesor la Massachusetts Institute of Technology, fost consilier al comandantului marinei militare a SUA pentru apararea antiracheta, care beneficiaza si in prezent de acces la documentele de serviciu ale Pentagonului legate de problema scutului antiracheta.

Într-un amplu interviu acordat Ogoniok, Postol precizeaza ca el nu se numara printre cei 20 de semnatari ai mesajului catre presedintele american.

“Pur si simplu, ne-am coordonat planurile: eu am prezentat un raport consilierului pentru securitate nationala al presedintelui SUA, James Jones, iar ei au trimis apelul lui Obama”.

Potrivit acestuia, actualul plan de creare a câtorva zone de aparare antiracheta a esuat inca in vara anului 1997, dupa o serie de teste sub numele de cod IFT-1A.

“De la una din bazele noastre din Pacific au fost lansate 11 rachete-tinta si 10 obiective false: baloane de diferite forme si marimi. Atunci a iesit la iveala ca sistemul de identificare a tintei, cu care sunt echipate rachetele-interceptoare, nu poate distinge intre un balon si focosul unei rachete balistice.

Or, aceasta inseamna ca o intreaga armata de rachete interceptoare asupra desfasurarii careia insista Pentagonul va reactiona la orice obiect care zboara la o anumita altitudine.

Daca e sa comparam costul unui balon cu cel al unei rachete-interceptoare inutile devine clar ca despre o aparare eficienta nici nu poate fi vorba”, a declarat Theodore Postol, in interviul pentru revista populara Ogoniok.

El a spus ca si testele altor componente ale sistemului de aparare antiracheta, din 1999, 2001, 2003 si 2007 au demonstrat rezultate la fel de putin incurajatoare.

“Eu acuz conducerea Pentagonului de lipsa de compententa si nepasare”, a afirmat el, indicând ca nu o data a purtat discutii cu responsabili ai Ministerului american al Apararii care habar nu aveau ce se petrece in interiorul Agentiei de aparare antiracheta.

“De fapt, un sistem de aparare antiracheta nici nu exista”, sustine fostul responsabil american, subliniind ca din cele 46 de rachete de interceptoare care se planificau a fi amplasate in Alaska pâna la urma au fost desfasurate doar 30, restul fiind si in prezent in faza de testare.

Theodore Postol sustine, de asemenea, ca despre amplasarea unui radar in Cehia nu se poate vorbi in mod serios, intrucât acesta nu este capabil sa distinga focosul unei rachete.

Deocamdata, presedintele Obama nu a raspuns la scrisoarea celor 20 de fizicieni insa, dupa cum afirma Postol, din discutiile pe care le-a purtat cu responsabili din cadrul Agentiei de aparare antiracheta i s-a parut ca “planurile legate de instalarea scutului antiracheta nu stau tocmai roz”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.