Statisticile dubioase ale Chinei maschează criza economică

0

În conditiile in care Beijingul face presiuni asupra guvernelor locale sa mentina cresterea economica a tarii la o valoare de peste 8 procente, chiar daca economiile locale sunt afectate de criza globala, multi responsabili ai Partidului Comunist Chinez (PCC) au trecut la raportarea de cifre false, pentru a-i impresiona pe superiorii lor, inclusiv pe presedintele Hu Jintao, scrie portalul de stiri World Socialist Web Site.

.

Inconsistenta statisticilor referitoare la PIB ridica intrebari legate de amploarea manipularii la toate nivelurile regimului din China, pentru a ascunde starea reala a economiei.

Financial Times avertiza ca discrepanta respectiva aminteste de faptul ca statisticile din China sunt deseori necredibile si manipulate in mod regulat de oficiali, in scopuri personale sau politice, in conditiile in care restul lumii se uita la China ca la un far al expansiunii.

Derek Scissors, economist la fundatia de dreapta Heritage Foundation, a provocat o controversa prin criticile adresate Biroului National de Statistica (BNS) din China.

Acesta reprosa BNS ca, in ciuda resurselor limitate si a unei economii dinamice si complexe, a reusit sa evalueze progresul economic a 1,3 miliarde de oameni in doar 15 zile.

El arata ca in cel mai bun caz este masurata activitatea anterioara iar in cel mai rau rezultatele sunt manipulate, pentru a corespunde cerintelor PCC.

BNS a reactionat printr-un comentariu amplu, publicat in ziarul China Daily, respingând argumentele lui Scissors ca “eronate”, in conditiile in care agentia are angajati 100.000 de statisticieni.

Recent, secretarul de partid al provinciei Guangdong i-a criticat pe omologii sai din alte provincii pentru ca se grabesc sa creeze statistici bune, cu cresteri inalte.

El critica de exemplu faptul ca atât construirea unui pod, cât si demolarea si reconstruirea lui sunt considerate toate trei ca proiecte de infrastructura care contribuie la PIB, desi avutie sociala se produce doar o data.

Cu toate acestea, PIB-ul de 7,1 la suta din primul semestru al anului din provincia Guangdong, puternic dependenta de exporturi, este la fel de dubios.

Unul din centrele importante de productie, orasul Dongguan, inregistra cresteri ale PIB-ului de doar 0,6 la suta in primul semestru al anului, departe de tinta oficiala de 10 la suta, forta de munca din acest oras de 10 milioane de locuitori reducându-se in aceeasi perioada cu 10 la suta, din cauza scaderii cu 24 de procente a exporturilor.

În trimestrul 2, China raporta oficial o crestere a PIB de 7,9 procente fata de anul precedent, de la 6,1 la suta cât era cresterea in primul trimestru.

Productia industriala a crescut cu 7 procente in primul semestru al anului, in ciuda prabusirii indicatorilor cheie, incluzând reducerea cu 21,8 la suta a exporturilor si cu 2,24 la suta a productiei de energie.

BNS incerca sa explice anomaliile energetice aratând ca scaderea utilizarii de energie se datoreaza reducerii productiei in industriile mari consumatoare de energie – industria otelului, a metalelor neferoase si cea chimica – , in timp ce cresterea industriala s-a produs in sectoare mai putin consumatoare de energie.

Argumentul nu este insa convingator. În luna mai, Agentia Internationala pentru Energie a pus sub semnul intrebarii cresterea PIB-ului cu 6,1 la suta in primul trimestru, aratând ca a existat o scadere cu 3,5 la suta a cererii de petrol.

“Refacerea” Chinei este impulsionata de un pachet masiv de stimuli, in particular de o multitudine de imprumuturi bancare, care se ridica la un nivel record de 7,1 trilioane yuani (1,1 trilioane dolari) in primul semestru al anului.

O parte importanta din acest credit nu a fost investita in productie ci a dus la speculatii pe pietele de actiuni si imobiliare.

Piata de actiuni de la Shanghai a crescut cu 90 de procente anul acesta, pâna in acest moment, in timp ce volumul de vânzari de proprietati rezidentiale a crescut in ianuarie-iunie cu 31,7 la suta comparativ cu perioada similara a anului precedent.

Companiile de textile, medicamente si produse de uz casnic speculeaza tot mai mult pe piata de proprietati, pentru a compensa profiturile scazute sau in declin din sectorul de productie.

Dat fiind ca dezvoltatorii imobiliari din China sunt dependenti in proportie de 50 la suta din fondurile lor de credite de la banci – peste media internationala – economistii si oficialii sunt profund ingrijorati de perspectiva unei crize bancare.

Conform bancii centrale a Chinei, din noile imprumuturi bancare din primul semestru al lui 2009, 538,1 miliarde de yuani (78,7 miliarde dolari) au mers catre piata de imobiliare, o suma similara mergând catre piata bursiera.

Economistul chinez Andy Xie estima ca pietele chineze de actiuni si proprietati sunt cu 50-100 la suta supraevaluate, comparând bulele speculative ale Chinei cu cele din Hong Kong in 1997.

BNS se confrunta si cu alte critici referitoare la datele sale privind somajul si salariile.

Publicatia oficiala Global Times relata ca oamenii au reactionat cu “sarcasm si ironie” atunci când BNS a facut publice cifre indicând o crestere a salariului mediu in mediul urban cu 13 procente in prima jumatate a anului, din sondajul online citat de ziar reiesind ca 88 la suta din respondenti se indoiesc de statisticile respective, in conditiile in care angajatii simpli resimt exact contrariul si anume reducerea salariilor si scaderea nivelului de trai.

Un editorial din ziarul China Daily cita un alt sondaj, care indica faptul ca 91 la suta din intervievati erau sceptici vizavi de datele oficiale, fata de 79 la suta in 2007.

Directorul BNS, Ma Jiantang, a tinut saptamâna trecuta o conferinta, cerând personalului sa refaca credibilitatea statisticienilor oficiali, aratând ca datele sunt acum accesibile pentru toti pe internet si ca populatia este mai constienta in ce priveste drepturile sale democratice.

Luna trecuta de exemplu, a fost dezvaluit pe internet un scandal national implicând falsificarea de statistici referitoare la rata ocuparii fortei de munca in rândul absolventilor de facultati, unele universitati fortând studentii sa furnizeze “dovezi” de angajare inainte de a parasi facultatea, pentru a demonstra rate de angajare ridicate in cazul studentilor lor.

Unii studenti au semnat astfel contracte cu companii inexistente, fiind insa considerati ca angajati. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale afirma ca scandalul a implicat doar un mic numar de studenti si campusuri universitare si ca 68 la suta din absolventi si-au gasit pâna acum un loc de munca.

Cu toate acestea, publicatia oficiala Beijing Youth Daily indica faptul ca, desi statisticile oficiale sunt exacte, numarul total de absolventi de anul acesta si de anul trecut, fara loc de munca, este de trei milioane.

Datele referitoare la somajul in rândul muncitorilor veniti din mediul rural au fost si ele puse sub semnul intrebarii, publicatia Wall Street Journal din 5 august relatând faptul ca directorul general adjunct din ministerul muncii, Wang Yadong, a declarat recent ca mai putin de 3 la suta din muncitorii rurali care s-au intors la munca in orase nu au gasit loc de munca.

El nu a dat insa detalii si nu a explicat cum s-au realizat aceste evaluari, raportul lui Wang fiind primul raport oficial actualizat din februarie incoace, referitor la muncitorii veniti sa lucreze la oras.

În ianuarie, un numar estimat la 18-23 de milioane de muncitori veniti din provincie si-au pierdut locul de munca ca urmare a crizei.

Wang recunostea totusi ca situatia locurilor de munca din China este inca grava, joburile pentru muncitorii imigrati din mediul rural nefiind anul acesta la fel de bune ca inainte, acestia fiind nevoiti sa accepte salarii mai mici pentru a gasi de lucru.

Semnele de intrebare legate de statisticile din China sunt in ultima instanta o expresie a fragilitatii regimului sau exploatator de munca ieftina, impactul crizei globale neputând fi insa ascuns prin mijloace birocratice, in ciuda eforturilor de a crea o imagine mai luminoasa, inclusiv prin manipularea statisticilor, conchide articolul de pe site-ul internationalei socialiste.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.