Taximetrist la Madrid cu 2.000 de euro pe lună

– Examenul de obţinere a licenţei de şofer de taxi este foarte riguros şi puţini îl trec

– Taximetriştii cu experienţă din Madrid câştigă până la 2.500 de euro pe lună. Şoferii de taxi au cele mai mici venituri în luna august, atunci când majoritatea spaniolilor pleacă în concediu. Cele mai mari sume le obţin în luna decembrie.

.

Ionel Dorin Vucea (44 de ani), fost instructor la o şcoală de şoferi din Craiova, este unul dintre puţinii români care lucrează ca şoferi de taxi în capitala spaniolă.
„Am venit în Spania pentru că prietenii de aici mi-au spus că pot lucra ca taximetrist şi pot câştiga bine“, povesteşte Ionel Dorin. În urmă cu aproximativ două luni, el s-a angajat la o firmă de taximetrie din Madrid.

„Să lucrezi ca şofer de taxi în Spania este mult mai greu decât am crezut. A trebuit să parcurg multe formalităţi, iar procedura a fost destul de lentă. În plus, examenul pentru atestatul de şofer de taxi a fost foarte greu. Foarte puţini  reuşesc să obţină note mari la acest examen“, explică românul, adăugând că o notă mare la examenul de licenţiere te ajută să găseşti mai uşor un loc de muncă.

Câştigurile pentru cei care reuşesc să se angajeze ca taximetrişti sunt foarte atractive. „În luna iunie, am câştigat aproximativ 2.100 de euro, iar în iulie, în jur de 1.900. Cunosc mulţi români care doresc să lucreze ca taximetrişti, pentru că veniturile sunt mari“, povesteşte Dorin Vucea.

În Spania, şoferii de taxi sunt plătiţi, în funcţie de firma la care lucrează, cu 45% – 50% din încasări. Cheltuielile cu benzina şi taxele percepute de către stat sunt plătite de firmele angajatoare.

Românii din Spania care doresc să devină şoferi de taxi trebuie să îndeplinească o serie de formalităţi. În primul rând, ei vor urma procedura pentru omologarea permisului de conducere emis în România. Şoferii care au carnete de conducere pentru toate categoriile trebuie să facă un curs, organizat de şcolile de şoferi de taxi, care durează 10 zile.

În această perioadă, ei sunt învăţaţi să se orienteze pe străzile din Madrid şi li se predau principalele norme prevăzute de legislaţia rutieră spaniolă. După terminarea cursurilor, şoferii sunt supuşi unui examen cu cinci probe: cea psihologică, testul de personalitate, cunoştinţele de legislaţie rutieră, regulile de tarifare şi cunoştinţele legate de trasee şi adrese.

Absolvenţii cursului de taximetrie primesc atestate, în baza cărora se pot angaja la firmele de taxi.

Integral în Adevărul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.