Tot mai mult optimism în mediul de afaceri european

0

Încrederea mediului de afaceri incepe sa creasca in sectorul manufacturier european, in frunte cu cel din Marea Britanie si Italia, potrivit unui raport ce va fi publicat luni, citat de Financial Times.

Optimismul in legatura cu tendintele productiei a revenit la cotele dinainte de intensificarea recesiunii, spre sfârsitul anului trecut, si indica o crestere clara a activitatii manufacturiere pâna la mijlocul anului viitor, reiese din cel mai recent studiu al KPMG.

Banca Centrala Europeana s-a aratat si ea mai optimista saptamâna trecuta in legatura cu perspectivele economice ale zonei euro si ale restului lumii, in general, insa Banca Angliei a adoptat un ton mai pesimist, spunând ca recesiunea a afectat Marea Britanie “mai profund decât se anticipase”.

Datele privind produsul intern brut din cele 16 state ale zonei euro ce vor fi publicate saptamâna aceasta vor arata ca ritmul contractiei economice a incetinit considerabil in al doilea trimestru al anului.

Studiul KPMG, realizat prin intervievarea a 3.700 de companii manufacturiere din Uniunea Europeana, monitorizeaza tendintele din sector scazând procentul companiilor care anticipeaza un declin in urmatoarele 12 luni din procentul celor care se asteapta la crestere.

Cele mai recente rezultate arata o revenire de la -10,2 in ianuarie la +28 in iulie, aceasta fiind cea mai ridicata valoare din ianuarie 2008. Cele mai optimiste sunt companiile din Marea Britanie (+53,8) si Italia (48,9).

“Marea Britanie si Italia conduc in ceea ce priveste optimismul, iar faptul ca multi dintre vecinii lor au inregistrat cresteri de 30 – 40 puncte, revenind pe teritoriul optimismului, cu siguranta este un semn foarte bun pentru viitor”, spune Alan Buckle de la KPMG.

Ameliorarea se simte in mai toate sectoarele industriale, insa optimismul cel mai mare este in industria lemnului si a celulozei. Optimismul britanic ar putea, de asemenea, sa reflecte si increderea in raspunsul dat de guvern crizei economice.

Producatorii europeni inca se asteapta la reducerea cheltuielilor de investitii si, cu exceptia celor din Marea Britanie, in toate tarile UE in care s-a realizat studiul se anticipeaza ca vor fi in continuare, in urmatoarele 12 luni, reduceri ale locurilor de munca, care vor incetini ritmul revenirii economice generale.

Cele mai serioase disponibilizari sunt asteptate in Franta si Olanda, unde optimismul mediului de afaceri este oricum mult sub media UE.

De asemenea, increderea in revenirea economica pare mai slaba si in Europa de Est.

Asteptarile fata de evolutia preturilor indica in continuare o slabire a presiunilor inflationiste in majoritatea tarilor UE, mai putin in Marea Britanie si Italia, unde se anticipeaza cresteri rapide ale preturilor productiei incepând de anul viitor.

Revenirea economica pare sincronizata la nivel global, probabil intr-un ritm chiar mai rapid decât se anticipa pâna in prezent.

Asa numitele tari “Bric” – Brazilia, Rusia, India si China – inregistreaza si ele o crestere puternica a increderii in sectorul manufacturier.

Asteptarile privind o crestere a activitatii industriale in urmatoarele 12 luni s-au majorat de la 3,6 procente in ianuarie la 46,5 in iulie, adica aproape la fel de mari ca in urma cu un an.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.