Traian Băsescu consideră că taxele portuare trebuie micşorate

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Mangalia, ca autoritatile române trebuie sa diminueze taxele portuare, cel putin pentru santierele navale, in conditiile in care traversam o perioada de criza, iar in porturi din alte tari riverane Marii Negre aceste taxe sunt mai mici decât cele practicate in România.

“Taxele portuare aplicate de autoritatile române sunt mari. Probabil ca ele sunt acceptabile pentru navele care incarca-descarca marfuri, pentru ca taxele se distribuie pe fiecare tona de marfa.

Când privesti la taxele portuare, inclusiv remorcaj, pilotaj, si le insumezi, constati ca autoritatile române percep taxe foarte mari in raport cu porturile in care se afla santiere concurente in zona.

Te uiti la porturile Scaramanga, Elefsis, taxele portuare pentru navele care se repara sunt 30% din taxele care se percep in România”, a afirmat seful statului.

Potrivit acestuia, autoritatile din tara noastra trebuie “sa ajusteze” sistemul de taxe pentru ca “santierele navale au si dezavantajul ca o nava pozitionata in Mediterana, ca sa ajunga aici, mai face o zi si jumatate de mars, consum de combustibil si are si taxele de Bosfor”.

“Insist pe aceasta pregatire a autoritatilor pentru ca momentul iesirii din criza trebuie sa gaseasca santierele navale românesti pregatite”, a declarat Traian Basescu.

Presedintele a spus ca, in prezent, sunt peste 3.000 de nave care n-au angajament si ca “la multe dintre ele le expira actele, in perioada asta, când stau trase si nu sunt in exploatare”.

“Reluarea cresterii economice va insemna, in primul rând, apelul la santierele navale.

Trebuie ca navele sa fie reclasificate, andocate, facute bune pentru transport”, a spus seful statului, precizând totodata ca spera ca ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, impreuna cu autoritatile, in cursul saptamânii viitoare, “sa ajunga la niste solutii care sa avantajeze santierele navale”.

Traian Basescu a vizitat, luni, santierul Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), discutând cu conducerea societatii despre problemele santierului, aspectul principal fiind lipsa lichiditatilor in conditiile in care exista comenzi.

Cu o zi in urma, la Constanta, presedintele tarii si ministrul Radu Berceanu s-au intâlnit cu reprezentantii autoritatilor portuare si cu principalii operatori ce-si desfasoara activitatea in portul maritim. Discutiile purtate au vizat dezvoltarea porturilor maritime si ameliorarea efectelor crizei economice.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.